Πορτοκάλια: Διπλάσια φέτος η τιμή στην Ηλεία

Με αισιοδοξία ξεκίνησε η συγκομιδή του πορτοκαλιού στη περιοχή τα Ηλείας, μιας και η τιμή βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την περασμένη σεζόν.

Παράλληλα, ο καρπός αν και είναι λιγότερος είναι πιο ποιοτικός, ενώ ένα από τα προβλήματα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί είναι η καθυστέρηση της ωρίμανσης λόγω των παρατεταμένων υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. 

Η ξηρασία που έπληξε τη περιοχή το περασμένο καλοκαίρι δεν επέτρεψε στον καρπό να φτάσει στο «κανονικό» μέγεθος και να έχει το σωστό χρώμα. «Πιστεύουμε όμως ότι σε δυο εβδομάδες τα πορτοκάλια θα έχουν αποκτήσει το σωστό τους χρώμα και θα ξεκινήσουμε κανονικά τη συγκομιδή τους» είπαν στο Agrocapital.

Σε ό,τι αφορά την τιμή, παραγωγοί από την περιοχή σημείωναν ότι είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι, καθώς φέτος φλερτάρει με τα 30 λεπτά από τα 15 λεπτά που ήταν πέρυσι. 

Αυτό πρόσθεσαν θα τους δώσει μια «ανάσα» για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη παραγωγής, τα οποία χρόνο με το χρόνο γίνονται πιο δυσβάστακτα. 

Πάντως, διάφοροι παραγωγοί με τους οποίους επικοινώνησε το Agrocapital ανέφεραν ότι «μπορεί μεν η τιμή να είναι πράγματι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, όμως η μειωμένη παραγωγή “ψαλιδίζει” το όποιο όφελος για τον παραγωγό, αν προστεθεί και τα πολλά έξοδα που έχουμε». 

Τέλος, σημείωσαν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού για τα ελληνικά πορτοκάλια, συγκριτικά με πέρυσι.  


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις