Ντομάτα: Σχεδόν 150 άρρωστοι με σαλμονέλα σε 11 χώρες

Έντεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν καταγράψει σχεδόν 150 μολύνσεις από σαλμονέλα που θα μπορούσαν να συνδεθούν με ντομάτες.

Από τον Ιανουάριο του 2023, έχουν αναφερθεί 149 περιπτώσεις Salmonella Strathcona. Η Γερμανία έχει τους περισσότερους ασθενείς, με 47, ενώ η Ιταλία έχει 34. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρρώστησαν μεταξύ Αυγούστου - Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ έχουν οκτώ κρούσματα. Έξι άτομα που έδωσαν συνέντευξη για τους αρρώστους είχαν πάει στην Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Γαλλία και τη Σλοβενία. Τέσσερις ασθενείς ανέφεραν ταξίδι στην Ιταλία.

Η Αυστρία έχει 17 κρούσματα, η Τσεχική Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν 13, και η Γαλλία έχει εννέα. Άλλες χώρες που έχουν προσβληθεί είναι η Φινλανδία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία.

Προσβάλλονται διάφορες ηλικιακές ομάδες χωρίς σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων.

Από συνεντεύξεις 52 περιπτώσεων προέκυψε ότι 32 ανέφεραν κατανάλωση φρέσκων ντοματών πριν από την έναρξη της νόσου. Επιπλέον, 25 είχαν καταναλώσει αυγά και 24 ανέφεραν κατανάλωση τυριού.

Νωρίτερα αυτό το μήνα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με εμπειρογνώμονες από χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσουν τις τρέχουσες έρευνες.

Ένα επαναλαμβανόμενο εποχιακό περιστατικό, η Salmonella Strathcona είναι ένας σπάνιος ορότυπος στην Ευρώπη. Το 2022 καταγράφηκαν 89 κρούσματα. Αύξηση παρατηρήθηκε μεταξύ 2018 και 2019, όταν αναφέρθηκαν 28 και 98 κρούσματα.

Η Δανία διερεύνησε μια επιδημία Salmonella Strathcona σε πολλές χώρες το 2011, όπου οι ντομάτες datterino από έναν Ιταλό παραγωγό ήταν ύποπτες ως φορέας μόλυνσης. Συνολικά, αναφέρθηκαν 43 κρούσματα στη Δανία και 28 από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και το Βέλγιο.

Έκτοτε, έχουν εμφανιστεί κρούσματα στη Δανία και τη Γερμανία το 2019 και το 2020.

Το ξέσπασμα του 2023 έχει απομονώσεις που σχετίζονται γενετικά στενά με τα κρούσματα που αναφέρθηκαν από το 2011, υποδεικνύοντας κοινή πηγή μόλυνσης

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δήλωσε ότι το περιστατικό φαίνεται να είναι μια επανεμφανιζόμενη, εποχιακή επιδημία.

"Τα μικροβιολογικά στοιχεία υποδεικνύουν μια κοινή πηγή. Τα επιδημιολογικά και μικροβιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η πιο πιθανή υπόθεση του φορέα μόλυνσης θα μπορούσε να είναι οι ντομάτες, αλλά η υπόθεση αυτή χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

"Ο κίνδυνος για νέες λοιμώξεις παραμένει όσο συνεχίζονται οι εποχιακές παραδόσεις μολυσμένων προϊόντων. Νέα κρούσματα είναι πιθανό να εμφανιστούν σε μελλοντικές εποχές μέχρι να εντοπιστεί το μολυσμένο όχημα, να εντοπιστεί και να εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις