Αίγυπτος: Σε χαμηλά 20 ετών τα αποθέματα σίτου

Τα τελικά αποθέματα σιταριού της Αιγύπτου κατά την περίοδο εμπορίας 2023-24 προβλέπεται να μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μικρότερη σοδειά, αυξημένη ζήτηση και μετατόπιση των εμπορικών ροών λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία. σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Δικτύου Αγροτικής Πληροφορίας από την Υπηρεσία Εξωτερικών Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η μείωση της παραγωγής σιταριού από έτος σε έτος οφείλεται στη μείωση της συγκομιδής σε 1,35 εκατομμύρια εκτάρια σε σύγκριση με 1,45 εκατομμύρια το 2022-23, ανέφερε η FAS.
«Η μείωση της έκτασης οφείλεται στην αυξημένη έκταση αιγυπτιακού τριφυλλιού και ζαχαρότευτλων», ανέφερε η FAS.

Η FAS σημείωσε ότι, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την τοπική παραγωγή σιταριού και να πουλήσει το σιτάρι της σε κρατικούς προμηθευτές, η αιγυπτιακή κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο αύξησε την τιμή προμήθειας του σιταριού κατά σχεδόν 70% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας.

Η κατανάλωση φαίνεται να αυξάνεται το 2023-24 κατά 50.000 τόνους στα 20,6 εκατομμύρια, που θα ήταν το δεύτερο υψηλότερο σύνολο που έχει καταγραφεί, ανέφερε η FAS. 

Ο πληθυσμός της Αιγύπτου ανέρχεται σήμερα σε περίπου 105 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία για τη Δημόσια Κινητοποίηση, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει περίπου 9 εκατομμύρια μετανάστες από το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν και άλλες χώρες. 

Ο πληθυσμός της Αιγύπτου (εξαιρουμένων των μεταναστών) αναμένεται να φτάσει τα 124 εκατομμύρια μέχρι το 2030, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στην προσφορά σιταριού.

Οι εισαγωγές αιγυπτιακού σιταριού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7% σε 12 εκατομμύρια τόνους την περίοδο εμπορίας 2023-24, αναφέρει η έκθεση. Η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, έχει επηρεαστεί αρνητικά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι υψηλές τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί και την ανάγκασαν να αναζητήσει περισσότερο ρωσικό σιτάρι. 

Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς σιταριού στην Αίγυπτο το 2022-2023 ήταν η Ρωσία (8,1 εκατομμύρια τόνοι) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (1,8 εκατομμύρια τόνοι), σύμφωνα με την FAS. Η Αίγυπτος το 2023-2024 εκτιμάται ότι θα λάβει πολύ λιγότερο σιτάρι από την Ουκρανία (856.377 τόνοι) από το συνηθισμένο λόγω του πολέμου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις