Κίνα: Αύξηση των εισαγωγών σόγιας από τη Βραζιλία

Η Κίνα εισήγαγε 4,81 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ελαιούχων σπόρων από τη Βραζιλία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων.

Οι προμήθειες ρεκόρ σόγιας της Βραζιλίας αναμένεται να ηγηθούν των εισαγωγών της Κίνας κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023, μια περίοδο που συνήθως κυριαρχείται από τη φρεσκοσυλλεγμένη σόγια των ΗΠΑ, δήλωσαν έμποροι και αναλυτές στις αρχές Νοεμβρίου.

Το άρθρο του Reuters εξηγεί ότι "οι αφίξεις του Οκτωβρίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή της Κίνας, συρρικνώθηκαν σε 228.264 τόνους από 772.787 τόνους πριν από ένα χρόνο.

Οι αγορές της Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πολύ χαμηλότερες από τον κανονικό ρυθμό φέτος, αλλά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στον κόσμο έκλεισε τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλα αμερικανικά φορτία σε ένα κύμα αγορών".

Στο άρθρο της Δευτέρας προστίθεται ότι: "Για τους πρώτους 10 μήνες του 2023, η Κίνα εισήγαγε 59,68 εκατομμύρια τόνους βραζιλιάνικης σόγιας, αυξημένους κατά 21% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι συνολικές εισαγωγές των ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος είναι μειωμένες κατά 1,8% σε 18,78 εκατομμύρια τόνους, όπως έδειξαν επίσης τα στοιχεία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια στο Σικάγο αυξήθηκαν τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά δύο εβδομάδων, καθώς η ισχυρή κινεζική ζήτηση στήριξε τις τιμές, αν και οι προσδοκίες για βροχές στις ξηρές περιοχές καλλιέργειας ελαιούχων σπόρων της Βραζιλίας περιόρισαν την άνοδο.

Την εβδομάδα που έληξε στις 9 Νοεμβρίου, οι εξαγωγείς των ΗΠΑ πούλησαν 3,92 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σόγιας για αποστολή το 2023-24, το οποίο ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου.

Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος όγκος μιας εβδομάδας, ενός έτους εμπορίας, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 3,19 εκατομμυρίων τόνων που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.

Αλλού, οι προβλέψεις για βροχές στη Βραζιλία αυτή την εβδομάδα έχουν απαλύνει τις ανησυχίες σχετικά με την ξηρασία που επιβραδύνει τη φύτευση των καλλιεργειών στον κορυφαίο εξαγωγέα του κόσμου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις