Σιτάρι: Ανεβαίνει μετά το ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό

Οι τιμές του σιταριού ανέβηκαν την Τετάρτη, μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές τροφίμων στην Ουκρανία, οι οποίες προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην προσφορά από τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά τους οι Financial Times Online

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο αυξήθηκαν έως και 1% στο υψηλό των 5,88-3/4 δολαρίων ανά μπούσελ, το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Νοεμβρίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν το βράδυ της Τρίτης λιμενικές υποδομές στη νότια πόλη Οδησσό, οι οποίες είναι κρίσιμες για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Από τη μεριά του το Reuters σημειώνει πως "το σιτάρι του Σικάγο σημείωσε άνοδο 1% την Τετάρτη, με την αγορά να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο εβδομάδων, λόγω των ανανεωμένων ανησυχιών για τις ουκρανικές προμήθειες μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές σιτηρών".

Εν τω μεταξύ, Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν λιμενικές υποδομές στη νότια πόλη Οδησσός της Ουκρανίας το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με έναν περιφερειακό κυβερνήτη".

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) προειδοποίησε την Τρίτη ότι η παραγωγή σιταριού της Ουκρανίας μπορεί να μην είναι σε θέση να καλύψει την εγχώρια και την εξαγωγική ζήτηση τα επόμενα χρόνια, εάν οι εξαγωγικές οδοί της Μαύρης Θάλασσας παραμείνουν αποκλεισμένες και οι επιθέσεις στις υποδομές τροφίμων συνεχιστούν.

"Ο διευθυντής του WFP στην Ουκρανία, Matthew Hollingworth, δήλωσε ότι μια επικείμενη έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR) θα δείξει ότι από τα μέσα Ιουλίου έχουν καταγραφεί 31 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας.

"Είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι "28 από αυτές τις επιθέσεις έγιναν μόνο στην περιφέρεια της Οδησσού, όπου βρίσκονται οι ζωτικής σημασίας τερματικοί σταθμοί της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, απαραίτητοι για το παγκόσμιο εμπόριο"

Η Ουκρανία εγκαινίασε τον Αύγουστο αυτό που αποκαλεί προσωρινό διάδρομο εξαγωγών για να επιτρέψει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων ως εναλλακτική ρύθμιση. Περισσότεροι από 700.000 μετρικοί τόνοι σιτηρών έχουν φύγει από τα ουκρανικά λιμάνια μέσω της νέας διαδρομής.

Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι: "Τα μέλη του ΝΑΤΟ Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία πλησιάζουν σε μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινής δύναμης για την εκκαθάριση ναρκών που παρασύρονται στα δικά τους τμήματα της Μαύρης Θάλασσας ως μέρος των συνεπειών της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών θα συναντηθούν στην Άγκυρα την Τετάρτη για να προσπαθήσουν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της μονάδας για την εκκαθάριση των θαλάσσιων ναρκών, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες. Δεν είναι σαφές αν θα υπογραφεί και τελική συμφωνία μετά τη διήμερη συνάντηση, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. 

Οι Ουκρανοί αγρότες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη σπορά των χειμερινών καλλιεργειών, σπέρνοντας περίπου 5,8 εκατομμύρια εκτάρια από τις 20 Νοεμβρίου, δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας την Τρίτη.

Η έκταση περιλάμβανε 4,02 εκατομμύρια εκτάρια χειμερινού σιταριού, ή το 92,3% της αναμενόμενης έκτασης, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ουκρανία αναμένεται να συγκομίσει 79 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων το 2023, με εξαγώγιμο πλεόνασμα 2023/24 περίπου 50 εκατομμυρίων τόνων, δήλωσε το υπουργείο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις