Γρίπη των πτηνών: 1,35 εκατομμύρια κοτόπουλα θανατώθηκαν σε μία μόνο φάρμα στις ΗΠΑ

Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια κοτόπουλα θανατώθηκαν σε μια φάρμα αυγών στο Οχάιο, καθώς η γρίπη των πτηνών συνεχίζει να πλήττει τον κλάδο.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι και τα 1,35 εκατομμύρια κοτόπουλα της φάρμας στην κομητεία Union του Οχάιο θα θανατώθηκαν για να περιοριστεί η εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος στο σμήνος αυτή την εβδομάδα.

Η επιδημία που ξεκίνησε στις αρχές του 2022 ήταν πολύ λιγότερο σοβαρή φέτος, καθώς εντοπίζονται λιγότερα κρούσματα του ιού μεταξύ των άγριων πτηνών που τον μεταδίδουν. 

Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν θανατωθεί 8,1 εκατομμύρια πτηνά φέτος για να βοηθήσουν στον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου και τα 5,8 εκατομμύρια από αυτά έχουν προέλθει μόνο αυτόν τον μήνα, καθώς έχουν πληγεί αρκετές μεγάλες φάρμες αυγών. 

Αυτό περιλαμβάνει 1,2 εκατομμύρια πτηνά σε μια φάρμα αυγών στην Αϊόβα και άλλα 940.000 κοτόπουλα σε μια φάρμα αυγών στη Μινεσότα που έπρεπε να θανατωθούν.

Οι φάρμες αυγών τείνουν να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις φάρμες γαλοπούλας ή κοτόπουλου, μερικές φορές με εκατομμύρια πτηνά. 

Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Αϊόβα - η μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής αυγών της χώρας - έχει πληγεί περισσότερο από αυτή την επιδημία, με σχεδόν 17,3 εκατομμύρια πτηνά να έχουν σκοτωθεί. 

Το Οχάιο είναι επίσης μια από τις κορυφαίες πολιτείες παραγωγής αυγών, αλλά εκεί έχουν θανατωθεί μόνο 5,1 εκατομμύρια πτηνά λόγω της γρίπης των πτηνών.

Αυτή την εβδομάδα, επιβεβαιώθηκαν επίσης σημαντικά κρούσματα γρίπης των πτηνών σε φάρμες στη Μινεσότα, το Μέριλαντ, τη Νότια Ντακότα, το Ουισκόνσιν, τη Γεωργία και την Καλιφόρνια. Αλλά το μεγαλύτερο από αυτά τα κρούσματα ήταν η φάρμα κοτόπουλων στο Μέριλαντ, όπου σκοτώθηκαν 198.200 πτηνά.

Το 2022, σχεδόν 58 εκατομμύρια πτηνά σφαγιάστηκαν στο πλαίσιο της επιδημίας. Ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός μεταδίδεται εύκολα από τα άγρια πτηνά μέσω των περιττωμάτων και των ρινικών εκκρίσεων.

Οι αγρότες εργάζονται σκληρά για να εμποδίσουν τον ιό να μολύνει τα κοπάδια τους, λαμβάνοντας μέτρα όπως η απαίτηση από τους εργάτες να κάνουν ντους και να αλλάζουν ρούχα πριν εισέλθουν στους στάβλους, η απολύμανση των φορτηγών που εισέρχονται σε μια φάρμα και η επένδυση σε ξεχωριστά σετ εργαλείων για κάθε στάβλο. 

Αλλά ο ιός είναι δύσκολο να κρατηθεί μακριά, ιδίως κατά μήκος των κύριων οδών για τα μεταναστευτικά πουλιά που κατευθύνονται νότια για το χειμώνα.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι η γρίπη των πτηνών δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία. 

Τα ανθρώπινα κρούσματα είναι εξαιρετικά σπάνια και κανένα από τα μολυσμένα πτηνά δεν επιτρέπεται να εισέλθει στην προμήθεια τροφίμων της χώρας.

Το κατάλληλο μαγείρεμα των πουλερικών και των αυγών στους 165 βαθμούς Φαρενάιτ (73,89 βαθμούς Κελσίου) θα σκοτώσει επίσης τυχόν ιούς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις