Ιταλία: 2,4 δισ. ευρώ σε προκαταβολές ΚΑΠ για στήριξη των αγροτών

Ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Francesco Lollobrigida, δήλωσε σχετικά: "Με τις προκαταβολές της ΚΑΠ, δίνουμε στους αγρότες μας την ευκαιρία όχι μόνο να αντισταθούν αλλά να σχεδιάσουν τη δουλειά τους και να συνεχίσουν να παράγουν και να εγγυώνται καλό στους ανθρώπους τροφή και υγιεινή διατροφή".

Οι προκαταβολές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για το έτος 2023 ξεκίνησαν να καταβάλλονται στην Ιταλία, με συνολικό ποσό 2,4 δισ. ευρώ. Οι προκαταβολές αυτές αφορούν τόσο τον προηγούμενο προγραμματισμό της ΚΑΠ (2014-2022) όσο και τον τρέχον (2023-2027).

Οι προκαταβολές άμεσων πληρωμών ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και αφορούν 426.000 αιτήσεις. Οι προκαταβολές αγροτικής ανάπτυξης ανέρχονται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ και αφορούν τα περίπου 100.000 αιτήματα που ελήφθησαν.

Τα κύρια οφέλη των προκαταβολών περιλαμβάνουν:

Προκαταβολές άμεσων πληρωμών (16 Οκτωβρίου - 30 Νοεμβρίου): περίπου 1 δισ. ευρώ για 426.000 αιτήσεις,

Προκαταβολές Αγροτικής Ανάπτυξης (16 Οκτωβρίου - 30 Νοεμβρίου): περίπου 450 εκατ. ευρώ για περίπου 100.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

Οι κυριότεροι τομείς που θα επωφεληθούν είναι οι ακόλουθοι:

  •  Βασική εισοδηματική στήριξη για τους γεωργούς, για καλύτερη ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας,
  • Άμεση στήριξη του γεωργικού εισοδήματος (για τα πρώτα 14 εκτάρια για εκμεταλλεύσεις έως 50 εκτάρια),
  • Στήριξη των νέων γεωργών,
  • Προώθηση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών (οικολογικά καθεστώτα) για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της καλής διαβίωσης των ζώων,
  • Συνδεδεμένη στήριξη για ορισμένους τύπους καλλιεργειών (σκληρό σιτάρι, σόγια, ρύζι, τομάτες επεξεργασίας, ζαχαρότευτλα, ελαιούχοι σπόροι, εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες).
  • Ενισχύσεις και παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης για τη γη και τα ζώα (βιολογικές, ολοκληρωμένες και μειονεκτικές περιοχές).
     

Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που παρέχει προκαταβολές για όλες τις παρεμβάσεις που προβλέπονται από τη νέα ΚΑΠ, ξεκινώντας από την πρώτη διαθέσιμη ημέρα. Αυτή η έγκαιρη χρηματοοικονομική ρευστότητα που διατίθεται στον αγροτικό τομέα αναμένεται να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η γεωπολιτική αστάθεια.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις