Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νέα Ζηλανδία υπέγραψε η ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νέα Ζηλανδία, η οποία αποσκοπεί στην αύξηση των εξαγωγών της εκεί κατά 4,5 δισ. ευρώ ετησίως, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η συμφωνία θα μειώσει περίπου 140 εκατ. ευρώ ετησίως σε δασμούς για τις εταιρείες του μπλοκ, με στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 30% εντός μιας δεκαετίας και των επενδύσεων στη Νέα Ζηλανδία κατά 80%, σύμφωνα με κοινή δήλωση.

"Πρόκειται για μια φιλόδοξη και πολύ ισορροπημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. "Παρέχει πολλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις μας".

Η συμφωνία αποτελεί μέρος της στρατηγικής του μπλοκ για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με αξιόπιστους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνεται "καλή πρόοδος" προς την κατεύθυνση της συμφωνίας με την Καμπέρα, με έναν νέο γύρο συνομιλιών να έχει οριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία θα καταργήσει τους δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ, όπως το χοιρινό κρέας, το κρασί, τη σοκολάτα και τα μπισκότα και θα προστατεύσει πάνω από 2.000 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του prosecco καθώς και των τυριών φέτα και μαντσέγο. Θα ανοίξει την αγορά για τους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών, των θαλάσσιων μεταφορών και των υπηρεσιών παράδοσης.
Η συμφωνία θα είναι επίσης η πρώτη που θα δεσμεύεται για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και θα περιλαμβάνει κεφάλαια για τα βιώσιμα τρόφιμα, την ισότητα των φύλων και τη μεταρρύθμιση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ΕΕ με τη σειρά της θα χορηγήσει πρόσβαση σε βασικά προϊόντα της Νέας Ζηλανδίας, όπως κρασί, μήλα, κρεμμύδια και μέλι, δημιουργώντας εξοικονόμηση δασμών για το 91% των σημερινών εξαγωγών της χώρας προς την ΕΕ. 

"Φυσικά, δεν πήραμε όλα όσα επιθυμούσαμε, αλλά πήραμε ένα ουσιαστικό ποσό από αυτά που χρειαζόμαστε", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης Εξαγωγών της Νέας Ζηλανδίας Ντέιμιεν Ο'Κόνορ. "Πετύχαμε σημαντική πρόοδο ακόμη και σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς του πρόβειου κρέατος, του βοείου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων".

Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια της ΕΕ και της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι αναμένει να συμβεί σε "σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις