Τα σύγχρονα εγκλήματα στον πρωτογενή τομέα

Η αβεβαιότητα του μέλλοντος στον πρωτογενή τομέα

Η αγροτική παραγωγή είναι μια δραστηριότητα που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, η παγκοσμιοποίηση και οι πολιτικές αποφάσεις που πολλές φορές δεν λειτουργούν υπέρ της. Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να κάνουν τον αγρότες να αισθάνονται αβεβαιότητα για το μέλλον και κατ’ επέκταση άγχος και στρες.

Η κλιματική κρίση είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας. Η αυξανόμενη θερμοκρασία, οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά παραγωγική αλυσίδα. Για παράδειγμα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών, ενώ η ξηρασία και οι πλημμύρες μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις καλλιέργειες και τα βοσκοτόπια.

Η παγκοσμιοποίηση είναι μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών έχουν οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των αγροτών παγκοσμίως. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και σε απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες.

Οι πολιτικές αποφάσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν σημαντικά τον πρωτογενή τομέα. Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από τις κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αρκεί να μη δίνονται λάθος βλέπε ΟΠΕΚΕΠΕ . Ωστόσο, οι κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με το εμπόριο, τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και άλλες πολιτικές μπορούν επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα.

Τα σύγχρονα εγκλήματα στον πρωτογενή τομέα

Η εγκληματικότητα που παραδοσιακά συσχετίζεται με τον επιχειρηματικό κόσμο και την πολιτική ελίτ, έχει αρχίσει να απειλεί και τον αγροτικό τομέα, με ανησυχητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν παρατηρηθεί πολλά σύγχρονα εγκλήματα στον πρωτογενή τομέα. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το ξεπούλημα των συνεταιρισμών και της Ελληνικής βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Οι συνεταιρισμοί είναι ένας σημαντικός θεσμός για τον πρωτογενή τομέα, καθώς παρέχουν στους αγρότες τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, πολλοί από αυτούς έχουν πουληθεί σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτές συχνά δεν έχουν ως στόχο την αύξηση των κερδών του και των αγροτών αλλά συχνά κομπάζουν ότι στις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι ελέγχουν τον αγροτικό κόσμο πουλώντας εκδούλευση, μειώνοντας παράλληλα και τις τιμές που πληρώνονται οι αγρότες για τα προϊόντα τους.

Ένα άλλο σύγχρονο έγκλημα στον πρωτογενή τομέα είναι η υπόθεση των servicers. Πρόκειται για εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των δανείων των αγροτών. Ωστόσο, έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές για να αναγκάσουν τους αγρότες να πουλήσουν τις περιουσίες τους.

Πώς φτάσαμε στο σήμερα

Τα σύγχρονα εγκλήματα στον πρωτογενή τομέα είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η αδυναμία της πολιτείας να προστατεύσει τους αγρότες.

Η πολιτεία δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα εγκλήματα στον πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι ευάλωτοι σε αυτά.

Ένας άλλος παράγοντας που έχει συμβάλει στην αύξηση των σύγχρονων εγκλημάτων στον πρωτογενή τομέα είναι η δυσκολία των αγροτών να αμυνθούν. Οι αγρότες είναι συχνά μικροί και δεν έχουν τους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.

Πώς μερικοί πλούτισαν

Εταιρείες που έχουν αγοράσει ένα κομμάτι γης αφότου έβγαζαν άδεια -παράνομα;- για Φωτοβολταϊκά, έκαναν το μεγάλο DEAL. Παράλληλα, με τη χρήση αθέμιτων πρακτικών ανάγκαζαν τους αγρότες να πουλήσουν τις περιουσίες τους.

Επίσης, οι εταιρείες αυτές έχουν αυξήσει τα κέρδη τους, μειώνοντας τις τιμές που πληρώνουν στους αγρότες για τα προϊόντα τους, ενώ έχουν επωφεληθεί από την αύξηση της τιμής των ακινήτων, καθώς έχουν αγοράσει τις περιουσίες των αγροτών σε χαμηλές τιμές.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα του μέλλοντος στον πρωτογενή τομέα

Για να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα του μέλλοντος στον πρωτογενή τομέα, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την προστασία των αγροτών. Η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα εγκλήματα στον πρωτογενή τομέα και να ενισχύσει τη θέση των αγροτών στην αγορά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις