Γ. Βοϊτσεχόφσκι: Έχει θετικά η ένταξη της Ουκρανίας στην αγροτική παραγωγή της Ε.Ε.

Ο ευρωπαϊκός αγροτικό τομέας έχει κάποιες αμφιβολίες για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη έχουν ακουστεί αντίθετες φωνές, όπως της FNSEA, της κύριας αγροτικής οργάνωσης στη Γαλλία, έκανε λόγο για καταστροφή του αγροτικού τομέα της Ε.Ε. μετά από κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι σε συνέντευξή του υποβάθμισε αυτό το ενδεχόμενο. Δήλωσε ότι χαίρεται που η Ουκρανία βρίσκεται στο δρόμο ένταξης στην Ε..Ε.

Απαντώντας στη κριτική ότι η γεωργία στην Ουκρανία ελέγχεται από μεγάλος πολυεθνικές, ο Βοϊτσεχόφσκι υποστήριξε ότι εφόσον η χώρα προσχωρήσει στην Ε.Ε. θα επιβαλλόταν ένα όριο στις πληρωμές για να αποτραπεί η λήψη ευρωπαϊκών κονδυλίων από αυτές τις εταιρίες.

Δεδομένου του φόβου των ευρωπαίων αγροτών και των κτηνοτρόφων σχετικά με την πιθανή είσοδο μιας αγροτικής χώρας, όπως είναι η Ουκρανία (ο αγροτικός της τομέας ισοδυναμεί με το ¼ της Ε.Ε.), ο Βοϊτσεχόφσκι όχι μόνο δεν υποβάθμισε τη σημασία του, αλλά ανέφερε ότι θα υπήρχαν και πολλά οφέλη.

Διευκρίνισε ότι εάν η Ουκρανία ήταν μέλος της Ε.Ε. θα έπρεπε να συμμορφώνεται με όλα τα περιβαλλοντικά και τα πρότυπα για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων που ισχύουν στην Ε.Ε., κάτι που την τρέχουσα περίοδο δεν ισχύει. 

Εφόσον η Ουκρανία ενταχθεί στην Ε.Ε. και υποχρεούταν να συμμορφωθεί με αυτά τα πρότυπα, η παραγωγή της θα μειωνόταν και θα ήταν επί ίσοις όροις ο ανταγωνισμός απέναντι στα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη. 

Τέλος, ο κ, Βοϊτσεχόφσκι σημείωσε ότι και κατά την είσοδο της Πολωνίας στην Ε.Ε. υπήρχαν φωνές αντίθεσης. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις