Αυστραλία: Καταιγίδες έπληξαν τη συγκομιδή σιταριού

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τη νοτιοανατολική Αυστραλία προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες σιταριού, μειώνοντας ενδεχομένως την παραγωγή κατά περισσότερους από 100.000 τόνους και μετατρέποντας έως και 1 εκατομμύριο τόνους σιταριού άλεσης σε χαμηλότερης ποιότητας σιτηρά ζωοτροφών, δήλωσαν αναλυτές.

Η Αυστραλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο και έχει διανύσει περισσότερο από το ήμισυ της φετινής συγκομιδής.

Η καύσωνας και οι χαμηλές βροχοπτώσεις νωρίτερα μέσα στο έτος μείωσαν την προβλεπόμενη παραγωγή σε 25-28 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από περίπου 40 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, αλλά αναμενόταν υψηλή ποιότητα.

Ο Νοέμβριος έγινε πιο υγρός και μέσα σε 24 ώρες μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης έπεσαν περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχής σε τμήματα της Νέας Νότιας Ουαλίας και περισσότερα από 80 χιλιοστά σε τμήματα της Βικτώριας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας.

Το γραφείο ανέφερε ότι παρέμεινε σε ισχύ προειδοποίηση για κακοκαιρία για βροχές και καταστροφικούς ανέμους σε τμήματα των νοτιοανατολικών πολιτειών, όπου η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η δυνατή βροχή εμποδίζει τη λειτουργία μεγάλων μηχανημάτων και οι καλλιέργειες που παραμένουν στα χωράφια μπορεί να αναπτύξουν μύκητες ή να βλαστήσουν.

"Οι αγρότες είναι παρκαρισμένοι. Δεν μπορείς να θερίσεις ένα χωράφι με μουσκεμένο έδαφος", δήλωσε ο Andrew Whitelaw στην εταιρεία συμβούλων Episode 3, προσθέτοντας ότι 50.000 έως 130.000 τόνοι σιταριού θα μπορούσαν να χαθούν και μισό εκατομμύριο τόνοι να υποβαθμιστούν σε χαμηλότερης ποιότητας.

Ο Ole Houe από την IKON Commodities δήλωσε ότι 100.000 τόνοι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν και 1 εκατομμύριο τόνοι μπορεί να υποβαθμιστούν από την άλεση σε σιτάρι ζωοτροφών.

Ο Rod Baker της Australian Crop Forecasters δήλωσε ότι είναι πιο αισιόδοξος, αλλά ότι θα μπορούσαν να χαθούν έως και 50.000 τόνοι και 500.000 τόνοι να μετατοπιστούν σε ποιότητα ζωοτροφών.

Όλοι οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι οι εκτιμήσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν και να εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών.

"Είναι πραγματικά δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί μέχρι να αρχίσουμε να λαμβάνουμε τα αποτελέσματα της συγκομιδής", δήλωσε ο Baker.

Αν και πλήττει το σιτάρι, η βροχή θα πρέπει να ενισχύσει τις καλοκαιρινές καλλιέργειες της Αυστραλίας, όπως το βαμβάκι και το σόργο, δήλωσαν οι αναλυτές.

"Πριν από αυτές τις βροχοπτώσεις, οι αγρότες στη βόρεια Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ πραγματικά έξυναν το κεφάλι τους για το αν θα βάλουν σόργο", δήλωσε ο Βίτορ Πιστόια της Rabobank. "Τώρα έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις