Εμ. Φράγκος: Η Φέτα "γκρεμίζεται" και τα "λευκά τυριά" ενισχύονται

Μέτρα λήψης προστασίας της Φέτας έναντι των λευκών τυριών ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Εμμανουήλ Φράγκος.

Όπως σημειώνει ο κ. Φράγκος η δυναμική της Φέτας υποχωρεί παράλληλα στην ενίσχυση των λεγόμενων «λευκών τυριών» από αγελαδινό γάλα. Στην ελληνική αγορά η Φέτα κατέγραψε το χαμηλότερο μερίδιο της πενταετίας 2017- 2022 προσεγγίζοντας το 52% τον Οκτώβριο 2022. Αντιστοίχως, το 2018 και το 2019 ήταν 58%. 

Εν αντιθέσει με το λευκό τυρί το οποίο κερδίζει έδαφος έναντι της φέτας, ευρισκόμενο το 2018 και το 2021 στο 15%, ενώ το 2022  προσέγγισε το 20%.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της Φέτας, σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή αυξήθηκαν το 2022 περίπου 10% και του «λευκού τυριού» κατά περίπου 34%.

Μεταξύ άλλων εκτιμά ότι οι καταστροφές στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη υποχώρηση της Φέτας, ενώ διεθνώς η ύπαρξη αναφορών σε τυρί «τύπου φέτας», αλλά και η ψευδής αναφορά σε Φέτα για λευκά τυριά, αποτελούν ένα αθέμιτο πλήγμα στην ελληνική φέτα 

Ο κ. Φράγκος με ερωτήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερωτάται: 

* Σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μέσο άμεσης επιβολής αποτελεσματικών οικονομικών αντίμετρων σε κράτη και μικρές/μεγαλύτερες επιχειρήσεις που ονομάζουν «φέτα» προϊόντα που δεν ευθυγραμμίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα; 

* Πώς αλλιώς σκοπεύει να στηρίξει την προώθηση της αυθεντικής φέτας υπό τις δεδομένες συνθήκες


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις