Αυξημένες τιμές ελαιολάδου στην Ιταλία: Μια τέλεια καταιγίδα

Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία έχουν αυξηθεί από 90 έως 130% από τον Σεπτέμβριο του 2022, αντικατοπτρίζοντας έναν συνδυασμό αγρονομικών και μακροοικονομικών παραγόντων που έχουν περιπλέξει την κατάσταση για παραγωγούς και καταναλωτές. Όλα τα έξοδα έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού και κάθε χρόνο είναι πιο δύσκολο να βρούν εξειδικευμένους εργάτες

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή ελιάς στην Ιταλία. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση παρασίτων και ασθενειών, όπως η μύγα της ελιάς.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ιταλία αντιμετώπισε μια περίοδο ξηρασίας που είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερη απόδοση ελιάς. Επιπλέον, ο άνεμος και ο βροχερός καιρός κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας είχαν ως αποτέλεσμα κακή καρπόδεση.

Έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία. Οι χαμηλοί μισθοί και η αστάθεια της εργασίας έχουν κάνει δύσκολη την προσέλκυση και τη διατήρηση ειδικευμένων εργατριών και εργατριών για τη συγκομιδή και άλλες εργασίες.

Έλλειψη προσφοράς

Η έλλειψη προσφοράς είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των τιμών του ελαιολάδου. Η Ιταλία αναμένεται να παράγει περίπου 289.000 τόνους ελαιολάδου το καλλιεργητικό έτος 2023/24, υπερβαίνοντας την περσινή απόδοση κατά περίπου 20 τοις εκατό. Ωστόσο, αυτή η παραγωγή είναι ανεπαρκής για να καλύψει τη ζήτηση.

Η προσαρμογή στη μεταβαλλόμενη κλιματική και μακροοικονομική κατάσταση στους ελαιώνες θα είναι κρίσιμη για τον κλάδο. Κάποιες λύσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν:

Γενετική έρευνα σε νέες ποικιλίες ελαιόδεντρων που είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή.

Συλλογή δεδομένων και ανάλυση τοπίου για την εύρεση νέων, καταλληλότερων περιοχών καλλιέργειας.

Εκπαίδευση νέων μεταναστών εργαζομένων ή τεχνολογικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Η υιοθέτηση αυτών των λύσεων θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις και συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των ερευνητών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις