Funds θέλουν για «ένα κομμάτι ψωμί» τα χωράφια των αγροτών

Για τα καλά στο «μάτι» των Funds έχει μπει η γη της Θεσσαλίας, ειδικά αυτή που τον περασμένο Σεπτέμβριο βρέθηκε κάτω από τόνους λάσπης, λόγω του «Ντάνιελ».

Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες σε καλλιέργειες αλλά και περιουσίες αγροτών της Θεσσαλίας ήταν τεράστιες. Πολλοί από αυτούς, εκτός από το γεγονός ότι έχασαν όλη την παραγωγή τους λίγο πριν από τη συγκομιδή, είδα να χάνεται και ο γεωργικός τους εξοπλισμός.

Κατεστραμμένοι γεωργικοί ελκυστήρες, θεριζοαλωνιστικές μηχανές, καρούλια και λάστιχα ποτίσματος αλλά και αγωγοί, θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπη, καθιστώντας μεγάλο μέρος αυτών μη λειτουργικούς.

Αυτή την εικόνα σε συνδυασμό με την απογοήτευση μερίδας αγροτών βλέπουν διάφορα Funds του εξωτερικού και περιμένουν στη «γωνία» τους παραγωγούς να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους για ένα «κομμάτι ψωμί».

Στόχος τους είναι να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της γεωργικής γης στη Θεσσαλία αλλά και σε όλη τη χώρα, όσο πιο φθηνά γίνεται, εκμεταλλευόμενοι την αγανάκτηση των αγροτών.

Επόμενο βήμα, μετά την απόκτηση γης θα είναι η καλλιέργειά της και στο τέλος η παραγωγή τροφίμων για όλη τη διατροφική αλυσίδα, δίνοντάς τους τη δύναμη να ορίζουν οι ίδιοι τις τιμές και τα πόσα χρήματα θα πληρώνουν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. 

Σύμφωνα με πηγές του Agrocapital, πολλοί είναι οι παραγωγοί που τους έχουν προσεγγίσει άνθρωποι των Funds, ζητώντας τους να αγοράσουν τα χωράφια τους με «τυράκι» την αυξημένη κατά 10-15% την τιμή που προσφέρουν, σε σχέση με αυτή που επικρατεί στην αγορά. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις