"Έπιασε" πάλι τα 8 ευρώ το ελαιόλαδο στην Κρήτη

Στα 8 ευρώ το κιλό διαμορφώθηκε η μέγιστη τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Κρήτη σε σχέση με 7,70 που είχε την περασμένη εβδομάδα.

Μια συνοπτική εικόνα των τιμών έξτρα παρθένου ελαιολάδου όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αναλυτικού Δελτίου τιμών του ΣΕΔΗΚ της 28ης Νοεμβρίου 2023 παρουσιάζεται στον Πινακα 1 που ακολουθεί:

Τα στοιχεία της ΕΔΟΕ

«Στο ξεκίνημα είχαμε τιμές 8,5 και 9 ευρώ/κιλό, αυτή τη στιγμή είναι στα 7,5-7,8 ευρώ/κιλό. Βέβαια, αυτό συσχετίζεται και με πάρα πολλά ποιοτικά προβλήματα που είχε η φετινή χρονιά. Το καλό λάδι, το έξτρα παρθένο, το οποίο όμως είναι ελάχιστο φέτος, θα πληρωθεί ακριβότερα», σχολιάζει στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης.

«Οι τιμές των 9,2 ευρώ/κιλό, που καταγράφηκαν στο τέλος της προηγούμενης περιόδου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Σε τελευταίο διαγωνισμό, συνεταιρισμός πούλησε με 7,7 ευρώ/κιλό», συμπληρώνει στον “Ο.Τ.” ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι, παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολες οι προβλέψεις για το πού θα κυμανθεί η τιμή, «ήδη υπάρχει μια κάμψη της κατανάλωσης στις διεθνείς αγορές, οπότε η μειωμένη ζήτηση συμπιέζει και την προσφορά σε επίπεδο παραγωγού και άρα μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα σταθεροποιηθεί λίγο η κατάσταση γύρω στα 7,5 ευρώ για τα πολύ καλά λάδια».

Στην παρούσα φάση, πάντως, κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει μια πρόβλεψη για το πού τελικά θα φτάσει η τιμή, καθώς η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις τελικές ποσότητες του προϊόντος. «Κάθε μέρα που περνάει και για τον τρέχοντα μήνα τουλάχιστον, που θα είμαστε στην παραγωγή, θα διαμορφώνεται όλο και πιο καθαρά η εικόνα. 

Πάντως, αν επαληθευτούν τα νούμερα της χαμηλής παραγωγής σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, πιθανόν να δούμε τις τιμές να “τσιμπάνε” και πάλι στα 8 με 9 ευρώ/κιλό», σημειώνει ο κ. Γιαννούλης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις