Ελαιολάδο: Κίνδυνος εξαπάτησης καταναλωτών από την κυκλοφορία μειγμάτων με άλλα φυτικά έλαια

Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Βιομηχανιών και Εμπόρων Ελλάδος (ΣΕΒΙΤΕΛ) προειδοποίησε σήμερα ότι ο ελληνικός ελαιοκομικός τομέας κινδυνεύει από την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά μειγμάτων ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια, παραγόμενα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εισαγόμενα στην Ελλάδα.

Η ενωσιακή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν την παραγωγή τέτοιων μειγμάτων στην επικράτειά τους για διακίνηση στην εσωτερική τους αγορά, πράγμα που ισχύει και στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν μπορούν να απαγορεύσουν την εμπορία αυτών των μειγμάτων στην εσωτερική τους αγορά μέσω εισαγωγών από άλλες χώρες.

"Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τους κινδύνους εξαπάτησης του καταναλωτή από την κυκλοφορία μειγμάτων στην χώρα μας, είτε με αντικανονικές ονομασίες είτε και με απεικονίσεις ελιάς στις ετικέτες που παραπέμπουν σε ελαιόλαδα", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης.

"Σε μια περίοδο έντονα ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και με μειωμένη την διαθεσιμότητα του ελαιολάδου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν από τα αρμόδια Υπουργεία και τους ελεγκτικούς φορείς, προστατευτικές δικλείδες ασφάλειας, πριν προκληθούν σημαντικά προβλήματα στον ελαιοκομικό τομέα, ένα τομέα που αναζητά επί δεκαετίες την προστιθέμενη αξία που του ανήκει στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές", πρόσθεσε.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως:

Την απαγόρευση εισαγωγής μειγμάτων ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια στην Ελλάδα.
Την αυστηροποίηση των ελέγχων από τους ελεγκτικούς φορείς για την τήρηση της νομοθεσίας.
Την ενημέρωση των καταναλωτών για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα μείγματα ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις