Η αγορά γεωργικών μηχανημάτων σε μια μεταβαλλόμενη εποχή

Η αγορά γεωργικών μηχανημάτων βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων. Η πανδημία του COVID-19, η ενεργειακή κρίση, η επισιτιστική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν δημιουργήσει ένα ασταθές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η μεγαλύτερη αγορά γεωργικών μηχανημάτων στον κόσμο, η Ινδία, συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η ζήτηση για γεωργικά μηχανήματα στην Ινδία τροφοδοτείται από την αυξανόμενη πληθυσμιακή αύξηση, την αστικοποίηση και την αύξηση των εισοδημάτων. Η Ινδία, η μεγαλύτερη αγορά σε ποσοτικούς όρους, συνεχίζει να αναπτύσσεται και αφού έφτασε το όριο ρεκόρ των 912 χιλιάδων τρακτέρ που πουλήθηκαν το 2022, τον Σεπτέμβριο του 2023 σημειώνει ένα μέρος των 680 χιλιάδων μονάδων (+2,3%), που προμηνύει μια νέα δυνατή ρεκόρ στο τέλος της χρονιάς. Παράγοντες όπως το κόστος των πρώτων υλών, το κόστος της ενέργειας, η οικονομική αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν φαίνεται να έχουν αντίκτυπο στην ινδική αγορά.

  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αγορά γεωργικών μηχανημάτων έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Η πτώση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η οικονομική αβεβαιότητα, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και η μείωση των επιδομάτων για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων.Σημείωσε περαιτέρω πτώση το εννεάμηνο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους

Αντίθετα, η αγορά των ΗΠΑ, η κορυφαία αγορά όσον αφορά την ποιότητα των τεχνολογιών και την αξία των μηχανημάτων που πωλούνται, σημείωσε περαιτέρω πτώση (-8%) το εννεάμηνο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το κλίμα αβεβαιότητας που συνδέεται με τη στρατιωτική κρίση στην Ουκρανία και τις εντάσεις με την Κίνα, επηρεάζει τις οικονομικές και εμπορικές δομές μιας χώρας που είναι ταυτόχρονα μεγάλος εισαγωγέας και εξαγωγέας μηχανικών μέσων για τη γεωργία.

  • Η ευρωπαϊκή αγορά γεωργικών μηχανημάτων έχει επίσης υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Η πτώση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας. Τέλος, η ευρωπαϊκή αγορά, που παρακολουθείται από την Επιτροπή Κατασκευαστών CEMA, καταγράφει συνολική πτώση, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου έως Σεπτεμβρίου, ίσο με 4,5%, σε ποσοστό 117.300 ταξινομημένα αγροτικά τρακτέρ. Ακόμη και με διαφορετικές επιδόσεις από χώρα σε χώρα, η συνολική μείωση των πωλήσεων στη "γηραιά ήπειρο" μπορεί να σχετίζεται με την αύξηση του κόστους των μηχανημάτων λόγω πληθωρισμού και υποσχέσεις λιγότερο από θετικές εξελίξεις ενόψει της αύξησης των επιτοκίων που καθιστά την πρόσβαση σε πιστώσεις λιγότερο βολική.
  • Η αγορά γεωργικών μηχανημάτων στην Τουρκία έχει σημειώσει αύξηση τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση οφείλεται στην αυξανόμενη οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και την αύξηση της αγροτικής παραγωγής.Η Τουρκία συνεχίζει τη βιασύνη της για αγορά γεωργικών τρακτέρ, έχοντας άνοδο 5,4% το 2022 και επίσης καταγράφει θετική τάση το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους κατά 34,6%.

Η πρόβλεψη για την εξέλιξη της αγοράς γεωργικών μηχανημάτων για το υπόλοιπο του 2023 είναι αβέβαιη. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά, όπως η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές εντάσεις, είναι πιθανό να συνεχίσουν να δημιουργούν αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι επιχειρήσεις του κλάδου των γεωργικών μηχανημάτων πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εστιάσουν στην καινοτομία, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας των αγροτών σε χρηματοδότηση.

Οι ακόλουθες είναι ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου των γεωργικών μηχανημάτων:

Αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας: Η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο, καθώς και του κόστους της ενέργειας, έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής των γεωργικών μηχανημάτων.
Ενεργειακή κρίση: Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει το κόστος λειτουργίας των γεωργικών μηχανημάτων.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει αυξήσει το κόστος των γεωργικών μηχανημάτων.
Γεωπολιτικές εντάσεις: Οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι ακόλουθες είναι ορισμένες από τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις του κλάδου των γεωργικών μηχανημάτων:

Αυξημένη ζήτηση για γεωργικά μηχανήματα: Η αυξανόμενη παγκόσμια πληθυσμιακή αύξηση και η ζήτηση για τρόφιμα δημιουργούν αυξημένη ζήτηση για γεωργικά μηχανήματα.
Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών: Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργούν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Προστασία του περιβάλλοντος: Η αυξανόμενη ζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος δημιουργεί ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις του κλάδου που αναπτύσσουν γεωργικά μηχανήματα που συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου των γεωργικών μηχανημάτων πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις