Αγροτικό Πετρέλαιο: Αύριο η πληρωμή… ή μήπως όχι;

Για αύριο, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου είναι «προγραμματισμένη» η πίστωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά στη γεωργία.

Αυτό είχε τονίσει την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε κοινοβουλευτικής ομάδας και σε αγροτικά στελέχη της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Agrocapital, η αυριανή πληρωμή δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».

Ο λόγος είναι οι διαδικασίες που ακολουθεί η ΑΑΔΕ, η οποία είναι και υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη πληρωμή, μιας και ο φάκελος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία έχει φεύγει προ πολλού από την πλατεία Βάθη. 

Κατάσταση η οποία είναι αρκετά γνώριμη στους αγρότες, μιας και τα χρήματα της επιστροφής του ΕΦΚ έπρεπε να έχουν μπει στους λογαριασμούς τους εδώ και καιρό. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο ΥΠΑΑΤ επικρατεί μια ανησυχία για το όλο θέμα μιας και τα χρήματα μπορεί να μην είναι πολλά, ωστόσο σε περίπτωση νέας αστοχίας, μετά από τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε η ηγεσία του υπουργείου θα δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία της. 

Τα χρήματα που προβλέπεται να λάβουν περισσότεροι από 297.000 αγρότες ανέρχονται σε 76 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, που είχε δημοσιευθεί πριν από λίγο καιρό, δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Τέλος, οι ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2023, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζονται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις