Χαμηλές τιμές καλαμποκιού:  "Πίεση στους αγρότες"

«Η τιμή του καλαμποκιού έπεσε σε χαμηλό τριών ετών, καθώς οι προμήθειες από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία αυξάνονται, ενώ η ζήτηση παραμένει στάσιμη, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων, αλλά αυξάνοντας την πίεση στους αγρότες που ανέμεναν ότι οι υψηλές τιμές θα διαρκέσουν», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Το καλαμπόκι, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές και για την παραγωγή αιθανόλης, διαπραγματεύεται κάτω από τα 4,50 δολάρια το μπούσελ στο Σικάγο τις τελευταίες ημέρες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020. Τον περασμένο Μάιο είχε διαπραγματευτεί πάνω από τα 8 δολάρια το μπούσελ.


Παράλληλα όπως σημειώνει «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, εκτίναξε τις τιμές του καλαμποκιού και άλλων δημητριακών στα ύψη πέρυσι. Η ξηρασία σε τμήματα της Νότιας Αμερικής ως αποτέλεσμα του καιρικού φαινομένου La Niña εμπόδισε επίσης τις συγκομιδές σιτηρών, στηρίζοντας την αγορά.

Σε απάντηση στην άνοδο των τιμών, η ζήτηση για καλαμπόκι μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά σε μια δεκαετία - συρρικνώθηκε σχεδόν 3% μεταξύ 2022 και 2023.

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες προσπαθούσαν να επωφεληθούν από την υψηλή τιμή της αγοράς φυτεύοντας περισσότερο καλαμπόκι. Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια πρόβλεψη της αμερικανικής κυβέρνησης για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων έδειξε ότι είχαν φυτευτεί επιπλέον 6 εκατ. στρέμματα στη ζώνη καλαμποκιού των μεσοδυτικών πολιτειών - που περιλαμβάνει πολιτείες όπως το Μιζούρι και το Κεντάκι - ενώ οι αποδόσεις ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες".

Στη χθεσινή μηνιαία έκθεσή της για τις γεωργικές τιμές, η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικών Στατιστικών (NASS) του USDA ανέφερε ότι: "Η τιμή του καλαμποκιού, στα 4,93 δολάρια ανά μπούσελ, είναι μειωμένη κατά 28 σεντς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 1,56 δολάρια σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022".



Σε χθεσινή ενημέρωση από το γραφείο NASS στην Αϊόβα σημειώνεται ότι: "Η μέση τιμή που έλαβαν οι αγρότες για το καλαμπόκι τον Οκτώβριο του 2023 στην Αϊόβα ήταν 4,96 δολάρια ανά μπούσελ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του USDA, National Agricultural Statistics Service - Agricultural Prices. Η τιμή αυτή ήταν 26 σεντς χαμηλότερη από την τιμή του Σεπτεμβρίου και 1,57 δολάρια χαμηλότερη από την τιμή του Οκτωβρίου 2022".

Στο Ιλινόις, οι τιμές που ελήφθησαν για το καλαμπόκι μειώθηκαν από 6,39 δολάρια τον Οκτώβριο του 2022, σε 4,80 δολάρια τον Οκτώβριο του 2023.

Όσον αφορά τη σόγια, η έκθεση NASS Prices ανέφερε ότι: "Η τιμή της σόγιας, στα 12,70 δολάρια ανά μπούσελ, είναι 50 σεντς χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο και 80 σεντς χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις