Καλαμπόκι-Σόγια: «Άλμα» στην παραγωγή της Βραζιλίας

Ενώ οι συνθήκες ξηρασίας ανάγκασαν τους αγρότες στη Βραζιλία να ξαναφυτέψουν καλλιέργειες τις τελευταίες εβδομάδες, ο Dan Basse της AgResource Company λέει ότι το μέγεθος της σοδειάς θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά για να πιστέψουν οι αγορές ότι υπάρχει πρόβλημα παραγωγής. 

Ακολουθεί μια μικρή προοπτική για το πόσο έχει αυξηθεί η παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού στη Βραζιλία την τελευταία δεκαετία. Το 2014, η Βραζιλία παρήγαγε 10% λιγότερη σόγια από τις ΗΠΑ. Τώρα, παράγει 45% περισσότερη, ακόμη και με τις ΗΠΑ να αυξάνουν την παραγωγή κατά 10% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι αποδόσεις σόγιας στη Νότια Αμερική και στις ΗΠΑ είναι συγκρίσιμες. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παραγωγής της Βραζιλίας οφείλεται στην αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά 40% από το 2014 έως το 2023.  

Η παραγωγή καλαμποκιού της Βραζιλίας έχει επίσης βελτιωθεί. Την τελευταία δεκαετία, τα φυτεμένα στρέμματα αυξήθηκαν κατά 33% και η συνολική παραγωγή έκανε άλμα 40%.

Η αυξημένη παραγωγή καλαμποκιού και σόγιας ανταγωνίζεται σε μεγάλο βαθμό τις ΗΠΑ, λέει ο Jon Scheve, πρόεδρος σιτηρών της Superior Feed Ingredients.  

"Αυτή τη στιγμή, η ζήτηση για εξαγωγές είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές στις ΗΠΑ", προσθέτει. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καιρικές προβλέψεις της Βραζιλίας μεταξύ Νοεμβρίου και Μαΐου είναι εξίσου σημαντικές με τις καιρικές προβλέψεις των ΗΠΑ μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου".

Αναμένεται να συνεχιστεί αυτή η ανάπτυξη;

Προχωρώντας προς τα μέλλον, η παγκόσμια ζήτηση για περισσότερα τρόφιμα θα συνεχίσει να αυξάνεται και να δίνει κίνητρο στη Βραζιλία να φυτέψει ακόμη περισσότερα στρέμματα. 

Ωστόσο, υπάρχουν υλικοτεχνικές προκλήσεις για την προσθήκη περισσότερων στρεμμάτων. Θα χρειαστούν περισσότεροι δρόμοι και σιδηρόδρομοι για τη μεταφορά σιτηρών 1.000+ μιλίων από τις βασικές περιοχές καλλιέργειας στα λιμάνια για εξαγωγή.

Η Scheve συμβουλεύει τα εξής υπό το πρίσμα της παραγωγής της Βραζιλίας:

*Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων από τις καιρικές συνθήκες στη Νότια Αμερική στο μέλλον.

* Δώστε προσοχή στην πρόβλεψη του καιρού στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις ΗΠΑ για να επωφεληθείτε από τυχόν ράλι των τιμών της σόγιας.

*Οι αγρότες που προτιμούν να πουλήσουν το καλαμπόκι τους μετά τη συγκομιδή θα μπορούσαν να δουν ευκαιρίες για ράλι τιμών τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν ο καιρικός κίνδυνος για τη δεύτερη σοδειά καλαμποκιού στη Βραζιλία είναι υψηλότερος.

* Οι αγρότες της Βραζιλίας έχουν πολύ μικρή αποθηκευτική ικανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για τους Αμερικανούς αγρότες να αυξήσουν την αποθήκευση στο αγρόκτημα για να επωφεληθούν από τα ράλι τιμών και να είναι προμηθευτής σιτηρών στον κόσμο όταν η Βραζιλία έχει προβλήματα παραγωγής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις