Εγκληματική οργάνωση έκλεβε βαριά μηχανήματα και τα πωλούσε στην Αλβανία

Η Ασφάλεια Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Ασφάλεια Αγρινίου και το τμήμα Στυλίδας, εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που είχε ως στόχο τις κλοπές μηχανημάτων έργων μεγάλης αξίας.
Συνελήφθησαν δύο άνδρες, αναζητούνται δύο γυναίκες
Σύμφωνα με την έρευνα, η οργάνωση αποτελούνταν από δύο ζευγάρια Αλβανών, οι οποίοι είχαν δράση σε διάφορες περιοχές της χώρας από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι δράστες έκλεβαν τα μηχανήματα έργων που εντόπιζαν σε εργοτάξια, τα φόρτωναν σε νταλίκες με ρυμουλκούμενα και τα μετέφεραν σε άλλες περιοχές, όπου τα έκρυβαν με σκοπό να τα βγάλουν στην Αλβανία για να τα πουλήσουν ολόκληρα ή ως ανταλλακτικά.

Κατά την διάρκεια της μεταφοράς, οι γυναίκες προπορεύονταν με δυο Ι.Χ. αυτοκίνητα για να προειδοποιούν τους συνεργούς τους για τυχόν μπλόκα.

Από την έρευνα εξακριβώθηκε ότι οι δράστες εμπλέκονται σε τουλάχιστον πέντε κλοπές και απόπειρες κλοπής μηχανημάτων έργων. Η τελευταία, που είχε στόχο δυο μηχανήματα έργου συνολικής αξίας 245.000 ευρώ, έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, όταν οι δράστες τρύπωσαν σε ένα εργοτάξιο της εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην περιοχή του Αχινού Στυλίδας, έκλεψαν ένα ογκώδες μηχάνημα τύπου Caterpillar 318Ε και προσπάθησαν να κλέψουν ένα εκσκαφέα χωρίς να τα καταφέρουν, καθώς βρέθηκε να έχει μετακινηθεί σε έναν ελαιώνα.

Στις 23 Νοεμβρίου, είχαν κλέψει από την περιοχή των Καρδαμιτσίων στα Ιωάννινα ένα ερπυστριοφόρο χωματουργικό μηχάνημα αξίας 100.000 ευρώ, το οποίο εντοπίστηκε τρεις ημέρες μετά φορτωμένο σε ένα φορτηγό στην περιοχή της Παραμυθιάς στην Θεσπρωτία, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από το σημείο που εκλάπη. Τα δακτυλικά αποτυπώματα και το γενετικό υλικό που βρέθηκαν σε αυτό, οδήγησαν τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ιωαννίνων στον εντοπισμό των δραστών.

Στις 18 Οκτωβρίου, οι κακοποιοί εισέβαλαν σε ένα εργοτάξιο που διανοίγει τον δρόμο Βόνιτσας– Λευκάδας στην περιοχή Άγιος Νικόλαος της Αιτωλοακαρνανίας και "έγδυσαν" κυριολεκτικά έναν ερπυστριοφόρο εκσκαφέα, αποσυναρμολογώντας ολόκληρη την καμπίνα και τη μηχανή του συνολικής αξίας 300.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν ο τράκτορας και τα δύο ρυμουλκούμενα που χρησιμοποιήθηκαν στις κλοπές στα Ιωάννινα και τη Φθιώτιδα, τα δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα που λειτουργούσαν ως προπομποί, τέσσερα κινητά τηλέφωνα, μια συσκευή εντοπισμού GPS, ρούχα, γάντια εργασίας και διάφορα κλειδιά και εργαλεία.

Σε βάρος των τεσσάρων αλλοδαπών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες κλοπές και οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Η υπόθεση αυτή καταδεικνύει την ύπαρξη οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας, το οποίο στοχεύει σε ακριβά και δυσεύρετα αντικείμενα, όπως είναι τα μηχανήματα έργων τρακτέρ και άλλων αγροτικών παρελκόμενων . Η δράση των δραστών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς προκαλούν σημαντικές ζημιές στις επιχειρήσεις και τα εργοτάξια.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων απαιτεί την στενή συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στην προκειμένη περίπτωση, η συνεργασία της Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Ασφάλεια Αγρινίου και το τμήμα Στυλίδας, εξάρθρωσε την εγκληματική οργάνωση που είχε προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στις αρχές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις