Επιστροφή στα χωράφια για τους Κινέζους

Ναυαγεί το κινεζικό όνειρο για τους νέους, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις μεγαλουπόλεις και να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, λόγω της κρίσης στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Γκονγκ Τσενγκιάνγκ κέρδιζε 28.000 δολάρια τον χρόνο στην εταιρεία τεχνολογίας στο Χανγκζού όπου εργαζόταν, πριν βάλει λουκέτο κατά τη διάρκεια της COVID-19. Σήμερα καλλιεργεί φράουλες στην αγροτική επαρχία Zεζιάνγκ και αναμένεται να χάσει σχεδόν το ίδιο ποσό, καθώς το 40% της συγκομιδής του καταστράφηκε από ασθένεια.

Ο 30χρονος αποφάσισε να μετακομίσει στην ύπαιθρο, καθώς το πλάνο του για ένα οικονομικό blog απέτυχε και ανέπτυξε ενδιαφέρον για τις καλλιέργειες. Συνάδελφοι bloggers υποσχέθηκαν να επενδύσουν στο νέο του εγχείρημα, με τον Γκονγκ να φιλοδοξεί να αλλάξει τη γεύση, την ποιότητα και την τιμή 20 διαφορετικών τύπων φρούτων. 

Είναι αφοσιωμένος στην ιδέα του, αλλά παλεύει με την απαξίωση, ειδικά καθώς οι γονείς του είναι απογοητευμένοι με την απόφασή του. Ο πατέρας μου εργάστηκε αγρότης όλη του τη ζωή. Ηθελε τα παιδιά του να έχουν διαφορετική ζωή και αναρωτιέται γιατί σπούδασα τόσα πολλά χρόνια αν ήταν να ασχοληθώ με τη γεωργία.

Εδώ και δεκαετίες, άνθρωποι όπως οι γονείς του Γκονγκ μετακόμιζαν για να εργαστούν στις πόλεις, επιταχύνοντας την οικονομική άνοδο της Κίνας. Αλλά καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται, οι νέοι υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος μιας κρίσης ανεργίας, που αφήνει 1 στους 5 εκτός αγοράς εργασίας. 

Οι οικογένειες που επένδυσαν σε πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τα παιδιά τους, με το όνειρο να ενταχθούν στη μεσαία τάξη, βλέπουν τώρα τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται. Το 2022, πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, το Γκουανγκζού και η Σενζέν κατέγραψαν για πρώτη φορά μείωση στον πληθυσμό τους.

Ευλογία αλλά και κατάρα η κινεζική ύπαιθρος, προσφέρει παράλληλα μια εναλλακτική στους ανέργους νέους. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος εδώ και χρόνια παρότρυνε τους νέους να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της υπαίθρου, ενίσχυσε την τάση τους τελευταίους μήνες, με την επαρχία Γκουανγκντόνγκ να πρωτοστατεί σε ένα πιλοτικό σχέδιο για την εγκατάσταση 300.000 αποφοίτων στις αγροτικές περιοχές της έως το 2025. 

Στα κίνητρα που προσφέρει το κράτος περιλαμβάνονται οι διορισμοί στο δημόσιο, τα προγράμματα πρακτικής άσκησης στη γεωργία και η έμφαση στην προώθηση νέων επιχειρηματικών ιδεών.

Δεδομένης της κλίμακας της οικονομικής πρόκλησης, ωστόσο, η έμφαση στις αγροτικές θέσεις εργασίας είναι απίθανο να βελτιώσει τα δεινά της κινεζικής νεολαίας. 

Το Bloomberg Economics βλέπει την αύξηση του ΑΕΠ να μειώνεται κατά το ήμισυ, στο 4% τον χρόνο τη δεκαετία μετά την πανδημία, σε σύγκριση με 8% την προηγούμενη δεκαετία. Η κατάρρευση της αξίας των κατοικιών καθιστά τα νοικοκυριά αβέβαια για το μέλλον τους, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.

Η συγκέντρωση πτυχιούχων μακριά από τις πόλεις όπου αναπτύσσονται καινοτομίες, ενέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει περαιτέρω την ανάπτυξη, ενώ η επιβράδυνση της αστικοποίησης θα μειώσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες, που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία. 

Κάποιοι βλέπουν την αγροτική εκστρατεία του Σι ως μια πολιτική κίνηση με στόχο να μετριάσει την πιθανότητα νέας κοινωνικής έκρηξης, μετά τις σπάνιες διαμαρτυρίες του περασμένου έτους ενάντια στα lockdowns της πανδημίας.

Η απομάκρυνση των νέων από τα αστικά κέντρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο, λέει η Τζένι Τσαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, αλλά δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το οικονομικό ζήτημα. Η κυβέρνηση προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις