Βαμβάκι: Ασύμφορη η καλλιέργεια - Τεράστια τα κόστη

Αβέβαια παραμένει η καλλιέργεια βάμβακος στη χώρα μας. Οι καταστροφές που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες αλλά και τα μεγάλα κόστη παραγωγής σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του προϊόντος, έχει βάλει πολλούς παραγωγούς σε δεύτερες σκέψεις για το αν θα συνεχίζουν να καλλιεργούν. 

«Τα κόστη είναι στο “Θεό”, η τιμή στα “τάρταρα” και εμείς στη μέση να παλεύουμε να παρέχουμε ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας. Από την άλλη δεν αμειβόμαστε τόσο ώστε να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας» είπαν στο Agrocapital βαμβακοκαλλιεργητές από Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, όλοι φέρονται να βγάζουν κέρδος την πλάτη του αγρότη. Και εξηγούν «με τους εμπόρους ξέρουμε τι γίνεται τόσα χρόνια, παίρνουν σχεδόν τζάμπα το προϊόν από τον παραγωγό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εκκοκκιστήρια. Εκτός από την τιμή που πληρώνεται για τον εκκοκκισμό του βαμβακιού, κρατούν και όσα περισσεύουν και δημιουργούν υποπροϊόντα, διευρύνοντας περαιτέρω τα κέρδη τους».

Και προσθέτουν «στο τέλος μένουν οι αγρότες να μαζεύουν τα “ψίχουλα” για να επιβιώσουν».  

Οι πλημμύρες της Θεσσαλίας είχαν ως αποτέλεσμα την σχεδόν ολική καταστροφή της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή. Όμως η τιμή που καταβλήθηκε στους παραγωγούς σε άλλα μέρη της Ελλάδας, δεν άλλαξε καθόλου με το πρόσχημα της… χρηματιστηριακής τιμής του προϊόντος.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με όλα αυτά που κάνουν στους αγρότες, στο τέλος δε θα βρίσκουν να αγοράσουν ούτε μια ίνα βαμβακιού» δήλωσαν στο Agrocapital. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις