Νέοι αγρότες: Φύλακες της παράδοσης και οδηγοί της καινοτομίας

Το 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών του ΕΛΚ πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023 με τίτλο «Νέοι αγρότες: Θεματοφύλακες της παράδοσης και οδηγοί της καινοτομίας». Το συνέδριο συγκέντρωσε περισσότερους από 300 νέους αγρότες από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι παρουσίασαν τα καινοτόμα και ανθεκτικά έργα τους.

Οι νέοι αγρότες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των αγροτικών περιοχών και της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής. Αντιμετωπίζουν, ωστόσο, πολλές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Τα βραβεία Young Farmers του ΕΛΚ απονέμονται σε νέους αγρότες που έχουν καινοτομήσει στον τομέα τους ή έχουν βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στις αγροτικές περιοχές. Οι νικητές των φετινών βραβείων είναι οι εξής:

 

Καλύτερο ψηφιακό έργο: Ο Matěj Sklenář από την Τσεχία ανέπτυξε ένα ρομπότ παρακολούθησης ασθενειών και παρασίτων τομάτας που κινείται αυτόνομα γύρω από το θερμοκήπιο. Το ρομπότ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί την υγεία των φυτών και την ωρίμανση των καρπών. Αυτό επιτρέπει στους αγρότες να ανιχνεύουν νωρίς ασθένειες και παράσιτα, μειώνοντας έτσι τη χρήση φυτοφαρμάκων και αυξάνοντας τις αποδόσεις.

 


Most Resilient Project: Η Κουτσουράδη Αργυρώ από την Ελλάδα παράγει βιολογικά αρωματικά φυτά και βότανα στο νησί της Χίου. Συνδυάζει παραδοσιακές μεθόδους με σύγχρονη τεχνολογία για να εξασφαλίσει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της. Η χρήση πιστοποιημένων βιολογικών σπόρων και πρακτικών, σε συνδυασμό με το μοναδικό κλίμα και το έδαφος της Χίου, εγγυάται το άφθονο άρωμα των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων.


Καλύτερο έργο για τη βελτίωση των αγροτικών περιοχών: Ο François Lejeune από το Βέλγιο ανέπτυξε ένα δίκτυο αρτοποιείων, εργοστασίων μπισκότων, σχολών μαγειρικής, καταστημάτων λιανικής, πιτσαριών και εργαστηρίων παραγωγής ζυμαρικών που προμηθεύονται τα προϊόντα τους με βιολογικά αλεύρια από τοπικούς αγρότες. Αυτό ενισχύει την τοπική οικονομία και μειώνει τις εκπομπές άνθρακα.


Τα βραβεία Young Farmers του ΕΛΚ αποτελούν μια αναγνώριση της εξαιρετικής δουλειάς που κάνουν οι νέοι αγρότες στην Ευρώπη. Τα έργα τους δείχνουν ότι οι νέοι αγρότες είναι αφοσιωμένοι στη διατήρηση των αγροτικών περιοχών και της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής, και ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις