Επεκτείνεται η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας και στις αγρότισσες μητέρες

Τα άρθρα 150 και 151 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή προτείνουν τη διεύρυνση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας σε όλες τις μισθωτές του e-ΕΦΚΑ και στις μητέρες που απασχολούνται ως ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες.

Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας είναι μια μηνιαία παροχή που καταβάλλεται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε γυναίκες που έχουν λάβει επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Η διάρκεια της παροχής είναι εννέα μήνες και το ύψος της είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις, η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας επεκτείνεται:

  • Σε όλες τις μισθωτές του e-ΕΦΚΑ, ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένες. Μέχρι σήμερα, η παροχή χορηγούνταν μόνο σε γυναίκες που ήταν ασφαλισμένες στον πρώην ΟΑΕΔ.
  • Στις μητέρες που απασχολούνται ως ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες. Μέχρι σήμερα, η παροχή δεν χορηγούνταν σε αυτές τις γυναίκες.

Η επέκταση της παροχής σε αυτές τις ομάδες γυναικών έχει ως στόχο την ενίσχυση της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας και την υποστήριξη της αναπαραγωγικής υγείας και της γονεϊκότητας.

Ειδικότερα, η επέκταση της παροχής στις μη μισθωτές μητέρες αναμένεται να έχει τα εξής οφέλη:

  • Θα ενισχύσει την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, καθώς θα μειώσει την ανισότητα μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών γυναικών.
  • Θα υποστηρίξει την αναπαραγωγική υγεία και τη γονεϊκότητα, καθώς θα δώσει στις μητέρες που απασχολούνται ως ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες τη δυνατότητα να αφοσιωθούν στην ανατροφή των παιδιών τους.
  • Θα συμβάλει στην αύξηση της γεννητικότητας στη χώρα, καθώς θα δώσει στις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά μεγαλύτερη ευελιξία στην επαγγελματική τους ζωή.

Η επέκταση της παροχής στις μισθωτές του e-ΕΦΚΑ, ανεξάρτητα από τον φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένες, αναμένεται να έχει τα εξής οφέλη:

  • Θα ενισχύσει την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, καθώς θα μειώσει την ανισότητα μεταξύ των μισθωτών γυναικών που είναι ασφαλισμένες στον πρώην ΟΑΕΔ και των μισθωτών γυναικών που είναι ασφαλισμένες σε άλλους φορείς του e-ΕΦΚΑ.
  • Θα δώσει σε περισσότερες γυναίκες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, καθώς θα διευρύνει τον αριθμό των ασφαλισμένων γυναικών που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της παροχής.

Οι προτεινόμενες διατάξεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις