USDA: Μικρή υποχώρηση στις εξαγωγές δημητριακών

Τα νέα στοιχεία του USDA για τις εξαγωγικές πωλήσεις σιτηρών, τα οποία δημοσιεύτηκαν το πρωί της Πέμπτης και καλύπτουν την εβδομάδα έως τις 30 Νοεμβρίου, έδειξαν ότι ο όγκος του καλαμποκιού, της σόγιας και του σιταριού είχε ελαφρώς χαμηλότερη τάση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

Σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών, το καλαμπόκι και η σόγια εξακολουθούν να κινούνται προς το υψηλότερο άκρο των εμπορικών εκτιμήσεων, ενώ τα σύνολα σιταριού δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν.

Οι εξαγωγικές πωλήσεις καλαμποκιού ανήλθαν σε 51,6 εκατομμύρια μπούσελ την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες υποχώρησαν κατά 48% κάτω από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παρέμειναν 8% πάνω από τον προηγούμενο μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων. 

Αυτό ήταν προς το υψηλότερο άκρο των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίες κυμαίνονταν μεταξύ 28,5 εκατ. και 60,9 εκατ. μπούσελ. 

Τα αθροιστικά σύνολα για την περίοδο εμπορίας 2023/24 εξακολουθούν να είναι ελαφρώς υψηλότερα από τον περσινό ρυθμό μέχρι στιγμής, με 342,8 εκατομμύρια μπούσελ.

Οι εξαγωγικές αποστολές καλαμποκιού ανήλθαν σε υψηλό επίπεδο έτους εμπορίας, στα 42,8 εκατομμύρια μπούσελ, το οποίο ήταν επίσης κατά 65% καλύτερο από τον προηγούμενο μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων. Το Μεξικό, η Κίνα, η Κολομβία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν ήταν οι πέντε κυριότεροι προορισμοί.

"Ο όγκος των αποστολών καλαμποκιού σημείωσε καλή εικόνα αυτή την εβδομάδα", σύμφωνα με την αναλύτρια της αγοράς σιτηρών της Farm Futures, Jacqueline Holland. "Μια μεγάλη σοδειά αυτό το καλοκαίρι συμβάλλει στην τροφοδότηση των εξαγωγικών ευκαιριών, με τους όγκους αποστολής από την εμπορική χρονιά μέχρι σήμερα να είναι ήδη 51% πάνω από τους ρυθμούς του προηγούμενου έτους. 

Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών προς την Κίνα σχεδόν διπλασιάστηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα σε 10,8 εκατομμύρια μπούσελ. Οι φρέσκες πωλήσεις στην Ιαπωνία για παράδοση αργότερα στην περίοδο εμπορίας 2023/24 βοήθησαν επίσης να διατηρηθούν οι τιμές του καλαμποκιού στο πράσινο σήμερα το πρωί".

Οι συνολικές εξαγωγικές δεσμεύσεις καλαμποκιού 2023/24 (όλες οι προηγούμενες και μελλοντικές εξαγωγικές πωλήσεις) έχουν αυξηθεί σε 1,014 δισεκατομμύρια μπούσελ μέχρι στιγμής στην περίοδο εμπορίας 2023/24, προσθέτει ο Holland.

"Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 52% σε σχέση με τις εξαγωγικές δεσμεύσεις του προηγούμενου έτους, πράγμα που σημαίνει ότι οι βελτιωμένες προοπτικές εξαγωγών συμβάλλουν στη διατήρηση των τιμών σταθερών για την αγορά καλαμποκιού των ΗΠΑ προς το παρόν", λέει. "Και πάλι, η μεγαλύτερη σοδειά καλαμποκιού στις ΗΠΑ το 2023 το καθιστά αυτό δυνατό".

Οι εξαγωγικές πωλήσεις σόργου υποχώρησαν 12% κάτω από τον προηγούμενο μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων, με 4,7 εκατομμύρια μπούσελ. 

Αυτό το σιτάρι προορίζεται σε μεγάλο βαθμό για την Κίνα, με την Ιαπωνία να αντιπροσωπεύει το μέτριο υπόλοιπο. Οι σωρευτικές πωλήσεις για την περίοδο εμπορίας 2023/24 εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες από τον περσινό ρυθμό μέχρι στιγμής, με 40,7 εκατομμύρια μπούσελ.

Οι εξαγωγικές πωλήσεις σόγιας ανήλθαν σε 55,8 εκατομμύρια μπούσελ την περασμένη εβδομάδα. Αυτό ήταν προς το υψηλότερο άκρο των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίες κυμαίνονταν μεταξύ 36,7 και 67,1 εκατομμυρίων μπούσελ. 

Τα αθροιστικά σύνολα για την περίοδο εμπορίας 2023/24 εξακολουθούν να κυμαίνονται ελαφρώς χαμηλότερα από τον περσινό ρυθμό μέχρι στιγμής, με 673,2 εκατομμύρια μπούσελ.

Οι εξαγωγικές αποστολές σόγιας μειώθηκαν κατά 26% σε σχέση με τον προηγούμενο μέσο όρο των τεσσάρων εβδομάδων, αλλά εξακολουθούν να είναι ισχυρές και να ανέρχονται σε 49,1 εκατομμύρια μπούσελ. Η Κίνα, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Μεξικό και η Γερμανία ήταν οι πέντε κυριότεροι προορισμοί.

"Τα πρωτοσέλιδα της νύχτας από την Κίνα έδειξαν ελαφρώς χαμηλότερους από τους αναμενόμενους όγκους εισαγωγών σόγιας τον Νοέμβριο του 2023, παρόλο που οι κινεζικές εισαγωγές σόγιας βρίσκονται σε ρυθμό να σημειώσουν νέο υψηλό το 2023/24", λέει ο Holland. "Τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών για την παραγωγή χοίρων καθώς και η καταναλωτική ζήτηση για χοιρινό συρρικνώνονται σημαντικά στην Κίνα αυτή τη στιγμή, οδηγώντας περισσότερα γουρούνια στη σφαγή και αποθαρρύνοντας την επέκταση των κοπαδιών".

Ο Holland επισημαίνει επίσης ότι οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα μειώθηκαν πάνω από το ήμισυ του όγκου της προηγούμενης εβδομάδας σε 16,3 εκατομμύρια bushel - ο μικρότερος εβδομαδιαίος όγκος σόγιας που αποστέλλεται στην Κίνα από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 και ο μικρότερος όγκος αποστολής προς την Κίνα για αυτή την εποχή του έτους από τον εμπορικό πόλεμο του 2018/19. 

Οι τιμές της σόγιας διαπραγματεύονται ανοδικά σήμερα το πρωί λόγω των ανησυχιών για τη σοδειά της Νότιας Αμερικής προς το παρόν, αλλά εάν οι εκθέσεις WASDE του USDA δεν αντανακλούν παρόμοιες υποβαθμίσεις της σοδειάς για τη Βραζιλία στην αυριανή έκθεση WASDE, αυτοί οι επιβραδυνόμενοι κινεζικοί ρυθμοί αγοράς αμερικανικής σόγιας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτωτική δράση των τιμών για το σύμπλεγμα σόγιας αύριο.

Οι εξαγωγικές πωλήσεις σιταριού ήταν ως επί το πλείστον ανιαρές, αφού έφτασαν μόλις τα 12,7 εκατομμύρια μπούσελ την περασμένη εβδομάδα. Αυτό ήταν κατά 43% χαμηλότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να είναι 8% πάνω από τον προηγούμενο μέσο όρο των τεσσάρων εβδομάδων. 

Οι αναλυτές ανέμεναν γενικά μεγαλύτερο φορτίο, αφού προσέφεραν εμπορικές εκτιμήσεις που κυμαίνονταν μεταξύ 9,2 και 33,1 εκατομμυρίων μπούσελ. Τα αθροιστικά σύνολα για την περίοδο εμπορίας 2023/24 είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τον περσινό ρυθμό μέχρι στιγμής, με 297,7 εκατομμύρια μπούσελ.

Οι εξαγωγικές αποστολές σιταριού μειώθηκαν κατά 27% κάτω από τον προηγούμενο μέσο όρο των τεσσάρων εβδομάδων, με 7,3 εκατομμύρια μπούσελ. Οι Φιλιππίνες, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Τζαμάικα και η Αίγυπτος ήταν οι πέντε κυριότεροι προορισμοί.

"Αυτή η εποχή του έτους είναι συνήθως μια αργή περίοδος για τις αμερικανικές αποστολές σιταριού και τα σημερινά στοιχεία των εξαγωγών αντανακλούν αυτή τη δυναμική, καθώς οι εβδομαδιαίοι όγκοι μειώθηκαν", λέει ο Holland. 

"Αλλά οι αγορές σιταριού είναι λίγο λιγότερο επικεντρωμένες στους όγκους του παρελθόντος και διαπραγματεύονται με μεγαλύτερη ανυπομονησία για τους μελλοντικούς. Οι κινεζικές παραγγελίες σιταριού της περασμένης εβδομάδας έχουν πλέον ανέλθει σε 37,1 εκατομμύρια μπούσελ και θα αντικατοπτριστούν στα στοιχεία πωλήσεων στην έκθεση της επόμενης εβδομάδας".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις