Αλιείς: Θέλουν λύσεις στα μείζονα προβλήματα του κλάδου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΙΔ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτρη Βάτσο, την Γ.Γ Ευαγγελία Ανεζάκη, την Αντιπρόεδρο Μαρία Τσουβάλα, τον ταμία Δημήτρη Τσιάνη και το μέλος Ακοβιτιώτη Κων/νο, παρουσία και του Προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ Νίκου Κακαβά, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τα θέματα της Αλιείας Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Κελέτση, μετά από σχετικό αίτημα του ΠΣΙΔ.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Υφυπουργός ενημερώθηκε εκτενώς για τα μείζονα προβλήματα του κλάδου. Συγκεκριμένα τέθηκαν προς συζήτηση τα εξής θέματα :

1. Η ενεργοποίηση της υποχρέωσης του συστήματος ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων και προϊόντων-ιχνηλασιμότητας.

2. Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής υποχρέωσης για παρακολούθηση της ερασιτεχνικής αλιείας.

3. Η κωδικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της αλιευτικής νομοθεσίας.

4. Ο καθορισμός των κριτηρίων επαγγελματικότητας στην Αλιεία.

5. Η στήριξη των αλιέων στις συνέπειες που υφίστανται από τη δράση εισβολικών ειδών (Λαγοκέφαλος κ.α), προστατευόμενων ειδών (κητώδη, θαλάσσιες χελώνες) καθώς και από φυσικές καταστροφές (πχ εκτεταμένη εμφάνιση πλαγκτόν, θεομηνίες).

6. Η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στις λιμνοθάλασσες.

7. Η αξιοποίηση των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειών στο ΠΑΛΥΘ 2021-27.

8. Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τη ΓΔΑ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας.

9. Το πρόβλημα της συνεχιζόμενης οικειοποίησης αρμοδιοτήτων του Τομέα Αλιείας από άλλους φορείς.

10. Η ενίσχυση της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΑΛΥΘ, και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Αλιείας με Ιχθυολόγους.

11. Η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Αλιευτικής Πολιτικής. Τέλος, το ΔΣ του Συλλόγου τόνισε ότι θα είναι στην διάθεση της Πολιτικής Ηγεσίας, συμβάλλοντας με τις προτάσεις του, σε οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης των χρόνιων στρεβλώσεων που διέπουν τον Τομέα Αλιείας.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις