Ουκρανικό σιτάρι: Αυξάνονται οι τιμές

Οι εξαγωγές ουκρανικού σιταριού αποκτούν εκ νέου δυναμική. Τις τέσσερις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου είχαν ήδη εξαχθεί 100.000 τόνοι σιταριού. Αναμένεται ότι το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, η Ουκρανία θα φτάσει σε επίπεδο εξαγωγών μεταξύ 1,3-1,5 Mt, χάρη στη καλή λειτουργία των θαλάσσιων λιμένων και τη σημαντική ζήτηση για σιτάρι στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του All-Ukrainian Agrarian.

Το ουκρανικό σιτάρι με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 10,5% έχει ζήτηση στις ασιατικές αγορές, όπου οι τιμές παραμένουν ανταγωνιστικές. Αυτές κυμαίνονται περίπου στα 277 δολάρια ανά τόνο για αγοραστές από το Μπαγκλαντές, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία. Συγκριτικά, το σιτάρι από την Αυστραλία κοστίζει περίπου 300 δολάρια ανά τόνο σε αυτές τις αγορές.

Επί του παρόντος, το εμπόριο στα λιμάνια του Δούναβη έχει ουσιαστικά σταματήσει. Τα λιμάνια της Οδησσού εμπορεύονται σε συμβατικές τιμές μεταξύ 145-148 δολάρια ανά τόνο για σιτάρι ζωοτροφών και πάνω από 170 δολάρια ανά τόνο για σιτάρι τροφών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά στο λιμάνι της Οδησσού θα αυξηθεί μεταξύ 3-5 δολάρια ανά τόνο την επόμενη εβδομάδα και οι προσδοκίες είναι ότι η ανοδική τάση υα συνεχιστεί το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Αναμένεται ότι η αγορά θα είναι πολύ ζωντανή τις επόμενες εβδομάδες και ότι οι φορείς θα αγοράζουνε ενεργά δημητριακά έως τις 20 Δεκεμβρίου, προσπαθώντας να αποφύγουν την αύξηση των τιμών πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, που ξεκινούν στις 25 Δεκεμβρίου. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις