Αποκαλύφθηκε κύκλωμα απάτης με ελαιόλαδο

Μια συντονισμένη έρευνα της Europol στην οποία συμμετείχαν η ισπανική και η ιταλική αστυνομία είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 260.000 λίτρων νοθευμένου ελαιολάδου και τη σύλληψη 11 ατόμων κοντά στη Ciudad Real στην κεντρική Ισπανία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο στόχος των συλληφθέντων ήταν να αραιώσουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με μη παρθένο και λαμπάντε ελαιόλαδο, γεγονός που θα επέτρεπε στην παράνομη επιχείρηση να επιτύχει ένα χημικό προφίλ για το προϊόν της επαρκές για να εισέλθει στη νόμιμη αγορά ελαιολάδου.

Το λαμπάντε, η χαμηλότερη κατηγορία ελαιολάδου, μη βρώσιμο εκτός αν εξευγενιστεί, πωλείται κατά μέσο όρο προς 6,37 ευρώ ανά λίτρο σε σύγκριση με τα 7,45 ευρώ ανά λίτρο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην αγορά αναφοράς της Ισπανίας, τη Jaén.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ερευνητές ανακοίνωσαν επίσης την ανάκτηση πολλών εμπορευματοκιβωτίων, τεσσάρων οχημάτων, ψηφιακών εγγράφων, 91.000 ευρώ σε μετρητά και άλλων φυσικών στοιχείων που παραπέμπουν σε διεθνές κύκλωμα παραχάραξης.

Η έρευνα εντόπισε επίσης τρία ελαιοτριβεία στην Τοσκάνη και τη Σικελία της Ιταλίας, τα οποία πιστεύεται ότι εμπλέκονται άμεσα στην παράνομη επιχείρηση.

Οι ερευνητές απέκτησαν διάφορα έγγραφα και ψηφιακά αρχεία στα γραφεία των εν λόγω εταιρειών, αποκαλύπτοντας προσπάθειες συλλογής ελαιολάδου από διαφορετικές πηγές. Σε μία από τις εταιρείες επιβλήθηκαν επιτόπου κυρώσεις για παράνομη σήμανση ελαιολάδου

Η όλη επιχείρηση προκλήθηκε από έναν έλεγχο ρουτίνας του περιεχομένου ενός βυτιοφόρου φορτηγού όχι μακριά από τη Ciudad Real.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοιες επιχειρήσεις καταπολέμησης της παραχάραξης είναι όλο και πιο συχνές.

Κατά την άποψή τους, οι τιμές ρεκόρ και σχεδόν ρεκόρ του περασμένου έτους για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της παραγωγής, έβαλαν σε πειρασμό αδίστακτους παράγοντες να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την κατάσταση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, Ισπανοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν ευρεία έρευνα κατά της κλοπής έξτρα παρθένου ελαιολάδου από ελαιοτριβείο στο Carcabuey της Κόρδοβα, στην καρδιά της Ανδαλουσίας, της σημαντικότερης ελαιοπαραγωγικής περιοχής στον κόσμο.

Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες και σε άλλες σχετικές παραγωγικές περιοχές, όπως η Απουλία της Ιταλίας. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σημείωσαν πώς οργανωμένες συμμορίες προσπαθούν να επωφεληθούν από την άφθονη παραγωγή της Απουλίας, κλέβοντας ελιές και ελαιόλαδο στην περιοχή.

Το 2022, η ιταλική αστυνομία απέτρεψε την πώληση 2,3 εκατομμυρίων λίτρων παρθένου ελαιολάδου ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις κατά της παραποίησης στον τομέα.

Αν και θεωρούνται καλής ποιότητας, τα παρθένα ελαιόλαδα έχουν υψηλότερη οξύτητα από τα εξαιρετικά παρθένα και πωλούνται σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Ενώ οι συνήθεις επιθεωρήσεις και έρευνες συνεχίζονται σε ολόκληρο τον ελαιοκομικό τομέα, οι ποσότητες παραποιημένου ελαιολάδου που ανακαλύπτονται από τους υπαλλήλους του νόμου παραμένουν πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τα συνολικά στοιχεία του εμπορίου ελαιολάδου.

Μια έκθεση του 2015 από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, την οποία επικαλούνται οι New York Times, έδειξε πώς λιγότερο από το πέντε τοις εκατό των 88 ελαιολάδων που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν νοθευμένα.

Τα ευρήματα αυτά ήταν σημαντικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ εισήγαγαν 360.000 τόνους ελαιολάδου το καλλιεργητικό έτος 2022/23.

Η επιχείρηση παραποίησης 260.000 λίτρων που αποκάλυψε η ισπανική και η ιταλική αστυνομία, αν και σημαντική για τους εγκληματικούς της στόχους και τον τρόπο εκτέλεσης, ανέρχεται σε αμελητέα ποσότητα σε σύγκριση με τη συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία.

Κατά την καλλιεργητική περίοδο 2022/23, που χαρακτηρίζεται από χαμηλό όγκο παραγωγής, η Ισπανία και η Ιταλία παρήγαγαν λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους, περίπου ένα δισεκατομμύριο λίτρα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις