Δεν βρέθηκε ευρωπαϊκή λύση στη επεξεργασία γονιδίων (NGTs)

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν κοινή θέση σχετικά με τη χαλάρωση των κανόνων για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs), καθώς ακανθώδη ζητήματα όπως η συνύπαρξη με τη βιολογική γεωργία και η κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας εξακολουθούν να διχάζουν τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να χαλαρώσουν οι κανόνες για ορισμένες NGTs- μια σειρά νέων επιστημονικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την τροποποίηση του γονιδιώματος με στόχο τη γενετική τροποποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών στα φυτά.

Η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ -την οποία θα διαδεχθεί το Βέλγιο την 1η Ιανουαρίου- είχε ως στόχο να κλείσει μια συμφωνία για τη θέση του Συμβουλίου επί του συγκεκριμένου φακέλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των αρμόδιων Υπουργών τη Δευτέρα (11 Δεκεμβρίου). Ωστόσο, η πρότασή της ισπανικής προεδρίας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για μια γενική προσέγγιση των NGTs.

Οι υπουργοί παρέμεναν διχασμένοι σε ορισμένα αμφιλεγόμενα σημεία της νομοθεσίας, όπως η συνύπαρξη των NGT με τη βιολογική γεωργία και η δυνατότητα κατοχύρωσης νέων ποικιλιών φυτών με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Παρόλο που χώρες με μακρά παράδοση στη βιολογική γεωργία, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, χαιρέτισαν την προτεινόμενη απαγόρευση της χρήσης φυτών NGT στη βιολογική γεωργία, εξέφρασαν ταυτόχρονα τη δυσαρέσκειά τους για το ότι η πρόταση της Επιτροπής καθιστά δύσκολο για τους συγκεκριμένους γεωργούς να αποδείξουν ότι η παραγωγή τους δεν έχει υποστεί γενετική τροποποίηση.

«Όλοι οι καταναλωτές θα πρέπει να εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ προϊόντων με και χωρίς γονιδιακή τεχνολογία, είτε πρόκειται για συμβατικά είτε για [βιολογικά] προϊόντα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir. «Χρειαζόμαστε κανόνες συνύπαρξης για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταστραφεί μια αγορά που αξίζει δισεκατομμύρια».

Οι υπουργοί της ΕΕ εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την απόφαση της Κομισιόν να αφήσει αναπάντητο το ζήτημα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

«[Ο] κλάδος της μικρής γης και των σπόρων απειλείται από ένα μονοπώλειο που θα μπορούσε να λάβει χώρα εδώ», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Γεωργίας Norbert Totschnig στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να έχουμε περισσότερη εξάρτηση και λιγότερη ποικιλία».

Τι μένει;

Ενώ ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Luis Planas επέμεινε ότι η προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στον φάκελο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, το πιθανότερο είναι ότι η σκυτάλη του φακέλου θα περάσει τώρα στη βελγική προεδρία.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε [πάνω σε αυτό] μέχρι το τέλος της προεδρίας μας, έτσι ώστε η βελγική προεδρία να μπορέσει ελπίζουμε να ολοκληρώσει τους τριμερείς με επιτυχία», δήλωσε ο Planas, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία να «αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η ευκαιρία» θα σήμαινε ότι η ΕΕ «θα συνεχίσει χωρίς νομικό πλαίσιο τουλάχιστον μέχρι το 2025».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισπανικής προεδρίας, θα προσπαθήσουν τώρα να πιέσουν για μια θέση κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ στις 22 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, ενόψει της ψηφοφορίας, πηγή προσκείμενη στο θέμα εξήγησε ότι εάν δεν επιτευχθεί ειδική πλειοψηφία, η προσέγγιση θα μετατραπεί σε «έκθεση προοόδου ή κατάσταση πορείας και θα μεταφερθεί ο φάκελος στην επόμενη στην επόμενη προεδρία», προσθέτοντας ότι αυτή είναι η «συνήθης» διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι ο φάκελος είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας πως αποτελεί «εργαλείο που δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην εκμεταλλευτούμε και να μην χρησιμοποιήσουμε».

Για να προχωρήσει η συζήτηση, η ίδια δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι «πλήρως δεσμευμένη να αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις της κατοχύρωσης των φυτών με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας», χαρακτηρίζοντάς το «εξέχον θέμα» στη συζήτηση τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο Κοινοβούλιο.

«Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα, αλλά είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε», είπε, υποσχόμενη ότι η Επιτροπή «θα το εξετάσει».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις