Ξεκινάει έρευνα για τη βιομηχανία λιπασμάτων

Ένα δικομματικό νομοσχέδιο, που ονομάζεται «Νόμος για την έρευνα των λιπασμάτων του 2023», πρόκειται να εισαχθεί από τους Εκπροσώπους του Αμερικανικού Κοινοβουλίου. 

Το νομοσχέδιο αυτό καλεί το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) να διερευνήσει τη συγκέντρωση στη βιομηχανία λιπασμάτων και να αξιολογήσει τυχόν "αντιανταγωνιστικές επιπτώσεις". 

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι Αμερικανοί αγρότες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις διακυμάνσεις του κόστους των θρεπτικών ουσιών για τις καλλιέργειες, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία διέκοψε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και οδήγησε σε υψηλές τιμές ρεκόρ για τα λιπάσματα.

Βασικά σημεία σχετικά με το νομοσχέδιο και τη βιομηχανία λιπασμάτων:

* Έλεγχος της συγκέντρωσης: Το νομοσχέδιο επιδιώκει να εξετάσει τη συγκέντρωση στον κλάδο των λιπασμάτων και να εκτιμήσει κατά πόσον έχει οδηγήσει σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

* Διαφάνεια και τιμολόγηση: Καθοδηγεί το USDA να διερευνήσει τη διαφάνεια των τιμών, τις εισαγωγές, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και άλλα συναφή ζητήματα στη βιομηχανία λιπασμάτων.

* Υποστήριξη από αγροτικές ομάδες: Το νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη ομάδων που εκπροσωπούν αγρότες καλαμποκιού και σόγιας της Αϊόβα.

* Υποστήριξε τη διαφάνεια: Το Ινστιτούτο Λιπασμάτων, ένας εμπορικός οργανισμός του κλάδου, υποστηρίζει τη διαφάνεια μέσω της βελτίωσης της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων. Επιδιώκουν επίσης την επαναφορά ενός οικονομολόγου λιπασμάτων στο USDA, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύνδεσμος σε θέματα θρεπτικών ουσιών των καλλιεργειών.

* Παγκόσμια παραγωγή λιπασμάτων: Από το 2021, η Βόρεια Αμερική κατείχε μερίδιο 16% της παγκόσμιας παραγωγής λιπασμάτων, με την πλειονότητα της χρήσης να πραγματοποιείται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

* Ανταπόκριση της βιομηχανίας: Ltd. εξετάζει τη νομοθεσία, ενώ άλλοι παραγωγοί θρεπτικών ουσιών για καλλιέργειες, η CF Industries Holdings Inc. και η The Mosaic Co., δεν έχουν ακόμη σχολιάσει.

* Νομοθετική πορεία: Ο γερουσιαστής Grassley στοχεύει να συμπεριλάβει τη νομοθεσία αυτή στο πενταετές γεωργικό νομοσχέδιο του επόμενου έτους, αλλά είναι ανοικτός σε άλλες οδούς για την έγκριση.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις