Syngenta: Πρωτοπορεί στην καταπολέμηση των επιβλαβών νηματωδών με δορυφορικά δεδομένα

Στον κόσμο της γεωργίας, η καινοτομία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. 

Η Syngenta, πρωτοπόρος στη γεωργική καινοτομία, βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της αλλαγής. Με τη βοήθεια δορυφορικών δεδομένων του Planet, η Syngenta εγκαινίασε ένα εργαλείο που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη μάχη κατά μιας κρυφής απειλής - των επιβλαβών νηματωδών.

Οι φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις είναι μικροσκοπικά παράσιτα που παραμονεύουν στο έδαφος, τρώγοντας τις ρίζες των καλλιεργειών. Αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα μπορεί να είναι μικρά, αλλά προκαλούν χάος στην υγεία των φυτών, την ποιότητα των καλλιεργειών και την απόδοση. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις ευθύνονται για ετήσιες απώλειες καλλιεργειών ύψους έως και 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Οι αγρότες σε όλο τον κόσμο παλεύουν με αυτή την αόρατη απειλή εδώ και δεκαετίες.

Η επιδίωξη της εταιρίας για καινοτόμες λύσεις οδήγησε στην ανάπτυξη του πρώτου εμπορικού ψηφιακού εργαλείου στον κόσμο για τη διάγνωση ζημιών και στρες που προκαλούν οι φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις στις καλλιέργειες σόγιας - το οποίο ονομάστηκε εύστοχα Nema Digital. 

Το εργαλείο αυτό αξιοποιεί δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, που παρέχονται από την Planet, και έναν ιδιόκτητο αλγόριθμο για τον εντοπισμό περιοχών με υψηλή προσβολή από νηματώδεις.

Οι πελάτες της Nema Digital θα έχουν πρόσβαση στις εικόνες του Planet. Αυτή η συνεργασία αξιοποιεί τις δυνατότητες της διαστημικής τεχνολογίας για να δώσει στους αγρότες πολύτιμες πληροφορίες. 

Προσφέροντας αξιοποιήσιμες πληροφορίες, το εργαλείο αυτό επιτρέπει στους καλλιεργητές να κάνουν τεκμηριωμένες επιλογές, βελτιστοποιώντας τη διαχείριση των καλλιεργειών και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν τα καταλληλότερα προϊόντα για τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Μια πιο προσεκτική ματιά: Καταπολέμηση των νηματωδών στη Βραζιλία

Πέρυσι, η Syngenta ανέπτυξε το ψηφιακό εργαλείο διάγνωσης και χαρτογράφησης νηματωδών στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος στη Βραζιλία, στοχεύοντας συγκεκριμένα σε 130.000 εκτάρια καλλιεργειών σόγιας. 

Οι επιλεγμένες περιοχές είχαν προσβληθεί από προσβολές από νηματώδεις, ένα πρόβλημα που μαστίζει το 90% των εκτάσεων σόγιας στη χώρα. 

Με περίπου το 35% της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας να πραγματοποιείται στη Βραζιλία, ο αντίκτυπος των φυτοπαρασιτικών νηματωδών δεν μπορεί να υποτιμηθεί. 

Αυτά τα παράσιτα εκτιμάται ότι προκαλούν ετήσιες απώλειες άνω των 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παραγωγή σόγιας στη χώρα, ενώ σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται απώλειες αποδόσεων έως και 30% λόγω προσβολών από νηματώδεις.

Η προσέγγιση αυτή χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες τόσο από το Sentinel 2 όσο και από το Planet, επιτρέποντας τη δημιουργία λεπτομερών χαρτών που αναδεικνύουν τις ζημιές από νηματώδεις. Εντοπίζοντας τις ανωμαλίες στον θόλο της σόγιας, οι αγρότες αποκτούν κρίσιμες πληροφορίες στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. 

Η Syngenta προσφέρει μια αντίστοιχη υπηρεσία, καθοδηγώντας τη συλλογή δειγμάτων από πιθανές εστίες νηματωδών με βάση αυτούς τους αρχικούς χάρτες. 

Καθώς προχωρά η εποχή, δημιουργείται ένας άλλος χάρτης χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες της εποχής από το Planet, επιτρέποντας μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων των νηματωδών από την αρχή έως το τέλος. 

Η αποτελεσματικότητα του εργαλείου οδήγησε στην ενσωμάτωσή του στην πλατφόρμα Cropwise της Syngenta ως μέρος της λειτουργίας Protector. 

Η Cropwise είναι η παγκόσμια πλατφόρμα βελτιστοποίησης καλλιεργειών και ψηφιακής γεωργίας της Syngenta, η οποία έχει σήμερα περισσότερους από 40.000 χρήστες και παρακολουθεί πάνω από 230 εκατομμύρια στρέμματα.

Το εργαλείο εισήχθη επίσημα στους καλλιεργητές στη Βραζιλία, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση στο Nemagitial μέσω του Cropwise Protector καθώς ξεκινούν την καλλιέργεια σόγιας αυτό το φθινόπωρο. 

Παρέχει ένα απλοποιημένο σύστημα για την αποθήκευση των εκθέσεων και προσφέρει ένα φιλικό προς το χρήστη ταμπλό και εργαλεία που επιτρέπουν τη δειγματοληψία εδάφους, την ιεράρχηση των αγρών για επεξεργασία και τον εντοπισμό των σημείων που έχουν προσβληθεί από νηματώδεις ενισχύοντας σημαντικά τις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές.

Συνδυάζοντας τις εικόνες Sentinel και Planet, το εργαλείο αυτό αποτελεί εξέλιξη της προηγούμενης μεθόδου Gamaya, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σταθερής παρακολούθησης των χωραφιών κατά τη διάρκεια των κρίσιμων σημείων της καλλιεργητικής περιόδου, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση των νηματωδών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις