Ελαιόλαδο: Ανακάμπτει η συγκομιδή στη Γαλλία

Η συγκομιδή της ελιάς στη Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις προσδοκίες να ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.

"Οι εκτιμήσεις είναι γύρω στους 4.400 τόνους, καλύτερα από πέρυσι, αλλά όχι πολύ μεγάλα", δήλωσε στην Olive Oil Times η Alexandra Paris, διευθύντρια επικοινωνίας και οικονομίας της ένωσης παραγωγών France Olive.

"Οι καταστάσεις διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από οπωρώνα σε οπωρώνα", πρόσθεσε. "Έχουμε μερικούς πολύ φορτωμένους οπωρώνες και άλλους με σχεδόν καθόλου ελιές".

Εάν αυτές οι αρχικές εκτιμήσεις επαληθευτούν, η συνολική παραγωγή της Γαλλίας θα ξεπεράσει τους 3.500 τόνους ελαιολάδου που θα παραχθούν την καλλιεργητική περίοδο 2022/23, αλλά θα υπολείπεται του μέσου όρου της πενταετίας που είναι 4.620 τόνοι.

Σύμφωνα με τον François Aurouze, εμπειρογνώμονα σε θέματα γης και γεωργίας της Vignoble Conseil, οι περισσότεροι παραγωγοί στη Νότια Γαλλία ξεκίνησαν τη συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί πρώιμης συγκομιδής αναμένεται να την ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

"Η συγκομιδή [πραγματοποιήθηκε] σε εξαιρετικές συνθήκες φέτος, επειδή ο καιρός είναι μάλλον ξηρός και όμορφος", δήλωσε στους Olive Oil Times. "Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι μπορεί να συνοψιστεί σε δύο σημεία για τη Νότια Γαλλία".

"[Υπήρξε] μια άφθονη συγκομιδή... ανάλογα με την περιοχή, και μια εξαιρετική κατάσταση υγείας με χαμηλή πίεση από τον δάκο της ελιάς και πολύ μικρό μαυρίσμα", πρόσθεσε ο Aurouze. 

"Ως εκ τούτου, οι ελιές δεν ήταν πολύ επιρρεπείς σε πρόωρη πτώση, ιδίως υπό την επίδραση των βίαιων ανέμων".

Παράλληλα με τη βελτίωση της ποσότητας, ο Aurouze αναμένει μια χρονιά υψηλής ποιότητας με βάση διάφορα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που έχει δοκιμάσει.

"Οι πρώτες γευστικές δοκιμές του ελαιολάδου του 2023 μας επιτρέπουν να διακρίνουμε εξαιρετική ποιότητα, με πυκνά και επίμονα αρώματα με μέτρια ή ασθενή πικράδα", δήλωσε.

Παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της παραγωγής φέτος - αν και τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν ότι η παραγωγή θα φθάσει πολύ πιο μετριοπαθείς 3.600 τόνους - η γαλλική παραγωγή ελαιολάδου δεν έχει ανακτήσει τα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένου του ρεκόρ των 6.200 τόνων που παρήχθησαν το 2017/18.

Το Παρίσι αποδίδει αυτό στη συνεχιζόμενη ξηρασία που αντιμετωπίζει η νότια Ευρώπη, η οποία επιδεινώθηκε από την έλλειψη χιονοπτώσεων στις Άλπεις τον προηγούμενο χειμώνα.

"Η έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια του έτους και η ξηρασία το καλοκαίρι είχαν αντίκτυπο στην παραγωγή της εκστρατείας", δήλωσε. 

"Γνωρίζουμε ότι η βροχή είναι σημαντικός παράγοντας για την πτώση της απόδοσης, αλλά οι περιοχές έχουν διαφορετικές καταστάσεις όσον αφορά τις βροχές του φθινοπώρου. 

Επομένως, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις