Η Ρωσία απαγορεύει προσωρινά τις εξαγωγές σκληρού σιτάρι

Η Ρωσία εισήγαγε προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών σκληρού σιταριού μέχρι τις 31 Μαΐου 2024, με τη δημοσίευση κυβερνητικού διατάγματος στις 11 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και να σταθεροποιήσει τις τιμές, ανέφερε το Reuters.

Αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο, αλλά η παραγωγή και οι προμήθειές του σε σκληρό σιτάρι είναι μικρές. Το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας πρότεινε το μέτρο στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές σκληρού σιταριού μεταξύ 1ης Ιουλίου και 10ης Νοεμβρίου σε 657.000 τόνους από 52.000 τόνους την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το σιτάρι στάλθηκε στην Ιταλία, την Τουρκία και την Τυνησία.

Το διάταγμα περιλαμβάνει εξαιρέσεις, όπως αποστολές για παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια ή στο πλαίσιο παγκόσμιων διακυβερνητικών συμφωνιών. Επιτρέπονται επίσης οι εξαγωγές προς τη Νότια Οσετία και την Αμπχάιζα στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, καθώς και τα σιτηρά που αποστέλλονται ως προμήθειες.

Τα έθνη εντός της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης - στα οποία περιλαμβάνονται η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και η Αρμενία - θα μπορούν επίσης να λαμβάνουν εξαγωγές σκληρού σίτου, εφόσον διαθέτουν άδειες από το Υπουργείο Γεωργίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις