Γάλα: «Κλείδωσε» η πρώτη συμφωνία στο αιγοπρόβειο

Στα 1,6 ευρώ το κιλό «κλείδωσε» η τιμή στο πρόβειο γάλα, μιας και ανακοινώθηκε η πρώτη συμφωνία από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία.

Αφορά τους κτηνοτρόφους του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση αγροτών», και όπως έγινε γνωστό η τιμή για το γίδινο γάλα φτάνει το 1 ευρώ το κιλό. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συνεταιρισμός  ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου, μετά από διαπραγμάτευση για την διάθεση τόσο του συμβατικού όσο και του βιολογικού αιγοπρόβειου γάλακτος της Ομάδας Παραγωγών του Συνεταιρισμού, επέλεξε να συνεργαστεί για την γαλακτοκομική περίοδο 2022 -2023 με την γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ.

Οι τιμές διάθεσης, οι οποίες συμφωνήθηκαν ανέρχονται στο 1,60 ευρώ το κιλό για το συμβατικό πρόβειο γάλα και στο 1,00 ευρώ το κιλό για το συμβατικό γίδινο γάλα.

Οι παραπάνω τιμές προσαυξάνονται 0,02 λεπτά αντίστοιχα για το βιολογικό γάλα.

«Ο Γ.Α.Σ.Ι θα συνεχίσει παράλληλα την στήριξη των μελών του προμηθεύοντας αυτούς με ζωοτροφές άριστης ποιότητας αλλά και παρέχοντας επιστημονική στήριξη τόσο για την διατροφή και την υγιεινή του ζωικού κεφαλαίου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «κοινή πεποίθησή μας είναι η ενδυνάμωση της ομάδας των αιγοπροβατοτρόφων του Συνεταιρισμού με την είσοδο και νέων παραγωγών προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα εισκόμισης γάλακτος, κάτι το οποίο θα αυξήσει την διαπραγματευτική μας ικανότητα πάντα προς όφελος των παραγωγών», επισημαίνεται.

Δεν θα πρέπει πάντως να ξεχνάμε ότι αυτές οι τιμές δίνονται μέσα σε ένα περιβάλλον, όπου τα κόστη παραγωγής έχουν ανέβει σημαντικά για τους κτηνοτρόφους, αλλά και η τιμή της φέτας έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά αλλά και το γάλα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. 

Όλες οι γαλακτοβιομηχανίες θα πρέπει εκτός από την κερδοφορία, να έχουν ως «καθήκον» και την προστασία του κτηνοτροφικού κλάδου από όπου και παίρνουν την πρώτη ύλη.

Κάτι που όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ δεν συμβαίνει, μιας και κάποιες γαλακτοβιομηχανίες τείνουν χείρα βοηθείας στους κτηνοτρόφους, δίνοντάς τους προκαταβολές και στη συνέχεια αρνούνται να προχωρήσουν στην εξόφληση του υπολειπόμενου ποσού. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις