«Μύλος» η ΕΕ για τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων

Οι εντάσεις αναζωπυρώνονται και πάλι σχετικά με τον αντίκτυπο των ουκρανικών εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ, με τον Επίτροπο Γεωργίας να προτρέπει σε δράση για την προστασία του τομέα. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω εμπορικών περιορισμών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τη Δευτέρα (11 Δεκεμβρίου), ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι δήλωσε ότι υπάρχει «πρόβλημα» με τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Κάλεσε την ΕΕ να δρομολογήσει «κάποια κατάλληλα μέσα διασφάλισης για να αντιδράσει εάν οι εισαγωγές είναι πολύ υψηλές και διαταραγμένες για την αγορά [της ΕΕ]» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να «συζητήσει περαιτέρω» το ενδεχόμενο παράτασης της πλήρους απελευθέρωσης του εμπορίου με την Ουκρανία, η οποία πρόκειται να λήξει τον Ιούνιο του 2024.

Οι παρατηρήσεις του έρχονται σε συνέχεια των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών της ΕΕ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αρκετοί από τους οποίους εκφράζουν ανησυχίες για στρεβλώσεις στο εμπόριο από την αύξηση των εξαγωγών της Ουκρανίας προς την ΕΕ.

Η ΕΕ ήρε προσωρινά τους περιορισμούς στις ουκρανικές εισαγωγές τον Ιούνιο του 2022, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένη εισροή ουκρανικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω, ιδίως στις χώρες της πρώτης γραμμής.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή προσωρινής απαγόρευσης ορισμένων εισαγωγών στην ΕΕ. Ωστόσο, η Επιτροπή επέλεξε να μην την παρατείνει μετά τη λήξη της. Αντίθετα θέσπισε ένα σύστημα ελέγχων στην ουκρανική πλευρά για να βοηθήσει στην αποφυγή στρεβλώσεων της αγοράς.

Παρόλα αυτά, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία έθεσαν σε ισχύ μονομερώς εθνικές απαγορεύσεις στις ουκρανικές εισαγωγές, υποστηρίζοντας ότι τα γεωργικά προϊόντα του Κιέβου πλημμύρισαν τις αγορές τους. Η κίνηση αυτή πιθανόν να παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, δεδομένου ότι το εμπόριο αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ και όχι των εθνικών κυβερνήσεων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση, ο υπουργός Γεωργίας της Σλοβακίας Ρίχαρντ Τακάτς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα «και να μην το αφήσει στα επιμέρους κράτη μέλη».

«Υποψιαζόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Σλοβακικής Δημοκρατίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Σλοβακία δεν επιθυμεί την απαγόρευση και προτιμά η Κομισιόν να καταλήξει σε «μια κοινή λύση».

Πουλερικά και ζάχαρη

Ενώ τα δημητριακά και οι ελαιούχοι σπόροι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών οι υπουργοί της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και για άλλα γεωργικά προϊόντα.

Για παράδειγμα, ο Σλοβάκος Υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μπρατισλάβα εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τον κατάλογο των απαγορευμένων προϊόντων από την Ουκρανία ώστε να συμπεριλάβει πουλερικά, αυγά και ζάχαρη.

Το θέμα αναγνωρίστηκε επίσης από τον Επίτροπο. «Θα πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση [για] τις εισαγωγές πουλερικών [και] ζάχαρης, διότι παρατηρούμε [μια] τεράστια αύξηση», δήλωσε ο Βοϊτσεχόφσκι.

Παρομοίως, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG Agri Πιερ Μπασκού, δήλωσε πρόσφατα στους ευρωβουλευτές της αντίστοιχης επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι, ενώ το εμπόριο ρέει καλά, η Κομισιόν είχε εντοπίσει «έναν κίνδυνο» ότι οι εισαγωγές θα οδηγήσουν τις τιμές προς τα κάτω και θα απειλήσουν την τοπική παραγωγή για τα πουλερικά, τη 
ζάχαρη και τα αυγά.

Ο επίτροπος παίρνει τις αποστάσεις του (και πάλι)

Σε αίτημα για σχολιασμό των δηλώσεων του Επιτρόπου, εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν σχέδια να γίνουν αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.

«Δεν υπάρχουν σχέδια επέκτασης των μέτρων, αλλά παρακολουθούμε την κατάσταση, την παρακολουθούμε καθώς εξελίσσεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος πήρε επίσης αποστάσεις από τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ.

«Το μόνο που μπορώ να πω σχετικά με αυτό είναι ότι ο Επίτροπος μιλούσε με προσωπική ιδιότητα που δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη θέση της Επιτροπής», είπε.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή αναγκάζεται να διαψεύσει τα σχόλια του ίδιου του επιτρόπου γεωργίας για το θέμα. Ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι έχει εκφράσει επίσης την προσωπική του άποψη για το ευαίσθητο θέμα των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία τον Αύγουστο.

Πηγή: euractiv.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις