Βαμβάκι: Ανθεκτικότερες ποικιλίες... made in Space

Το βαμβάκι είναι ένα από τα πιο ζωτικά γεωργικά προϊόντα στον κόσμο, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από ρούχα μέχρι φίλτρα καφέ. 

Είναι επίσης ένα φυτό που καταναλώνει πόρους και οι αγρότες αγωνίζονται να το καλλιεργήσουν με βιώσιμο τρόπο. 

Η αναζήτηση γενετικών ενδείξεων που θα μπορούσαν να παράγουν ανθεκτικά φυτά βαμβακιού που χρησιμοποιούν τους πόρους πιο αποτελεσματικά απέδωσε νέα αποτελέσματα όταν μια ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το Εθνικό Εργαστήριο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) για να μελετήσει την αντίδραση του βαμβακιού στη μικροβαρύτητα και το στρες.

Το τελευταίο τεύχος του Upward, επίσημου περιοδικού του Εθνικού Εργαστηρίου ISS, διερευνά μια έρευνα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison (UW) που συνέκρινε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε στο διάστημα το συνηθισμένο βαμβάκι και το βαμβάκι που έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να αντέχει στην ξηρασία. 

Τα φυτά συνήθως δυσκολεύονται να ευδοκιμήσουν σε σκληρά διαστημικά περιβάλλοντα. Προς έκπληξη της ομάδας, το δοκιμαστικό βαμβάκι, ειδικά η γενετικά τροποποιημένη ποικιλία, αναπτύχθηκε καλύτερα στο διάστημα απ' ό,τι στη Γη. 

Ο προσδιορισμός του ακριβούς λόγου για τον οποίο το βαμβάκι φαίνεται να ευδοκιμεί στο διάστημα είναι ένα μυστήριο που οι ερευνητές του UW διερευνούν.

Η αποκωδικοποίηση αυτών των ευρημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή πιο ανθεκτικών καλλιεργειών που θα αντέχουν σε στρεσογόνες συνθήκες στη Γη και κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων διαστημικών αποστολών.

Το Upward είναι αφιερωμένο στην κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των πειραμάτων του διαστημικού σταθμού που καταδεικνύουν την αξία της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με βάση το διάστημα. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις