Πώς εξελίσσονται οι χειμερινές καλλιέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η απότομη πτώση των θερμοκρασιών και η πιο υγρές από τις συνηθισμένες συνθήκες έχουν μικρές επιπτώσεις στις φθινοπωρινές καλλιέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το δελτίο κατάστασης των καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο αντίκτυπος δεν ήταν ο ίδιος σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης οι θερμοκρασίες βρέθηκαν κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι χειμερινές καλλιέργειες εξακολουθούσαν να είναι σχετικά ευάλωτες στον παγετό λόγω των προηγούμενων θερμότερων συνθηκών από τις συνηθισμένες και της καθυστερημένης σποράς. 

Το κρύο στη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής, παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι τους μείον 20°C, αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο χάρη στο ότι οι καλλιέργειες έχουν «μονωτικό στρώμα» χιονιού. 

Στη βόρεια Γερμανία, τη Δανία, τη νότια Σουηδία και τη βόρεια Πολωνία, η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα εδάφους και την έλλειψη χιονοκάλυψης, είναι πιθανόν να έχει προκαλέσει ζημιά στις χειμερινές καλλιέργειες τοπικά. Στη νοτιοανατολική Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη νότια Πολωνία και τη Σλοβακία, οι πιθανές ζημιές μετριάστηκαν από τις χιονοπτώσεις, οι οποίες έφεραν περιφερειακά περισσότερα από 20 εκατοστά φρέσκου χιονιού.

Βορειοδυτική Ευρώπη

Οι υπερβολικά υγρές συνθήκες, εν μέρει συνοδευόμενες από χιόνι, διέκοψαν το τέλος της σποράς, ιδίως του μαλακού σιταριού, στη βόρεια Γαλλία, τις χώρες Μπενελούξ (Βασιλεία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) και τη δυτική Γερμανία.

Οι προγραμματισμένες φυτεύσεις σε αυτές τις περιοχές είναι απίθανο να επιτευχθούν πλήρως, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της έκτασης σπορά σε ανοιξιάτικα σιτηρά. Στη Γαλλία, περίπου το 10% των εκτάσεων που είχαν προγραμματιστεί για μαλακό σιτάρι παρέμεναν χωρίς σπορά.  

Νοτιοκεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Οι υψηλές βροχοπτώσεις στη νοτιοκεντρική και Ανατολική Ευρώπη είχαν μικρή ή καθόλου αρνητική επίπτωση στις καλλιέργειες. Ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου βοήθησαν με την προηγούμενη κατάσταση ξηρασίας, η οποία μαζί με τις θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, ευνοεί την καθιέρωση των όψιμων χειμερινών καλλιεργειών. 

Στη Λευκορωσία, στη βορειοανατολική Ουκρανία και την ευρωπαϊκή Ρωσία, το παχύ στρώμα χιονιού που καλύπτει τα χωράφια με χειμερινό σιτάρι παρέχει επαρκή θερμομόνωση έναντι των έντονων κρύων. Αυτό δεν συμβαίνει στα νοτιότερα μέρη της ευρωπαϊκής Ρωσίας, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες εμπόδισε τη συσσώρευση χιονιού και την ανοχή στον παγετό.

Δυτική Μεσόγειος

Ένα σαφές έλλειμμα βροχοπτώσεων παρατηρήθηκε κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου της Ισπανίας και στη νότια Ιταλία. 

Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Σικελία, όπου η ξηρασία μαζί με μια σημαντική καθυστέρηση στη σπορά, οδήγησαν σε υποανάπτυξη των χειμερινών σταριών ιδιαίτερα του σκληρού σιταριού. 

Στο Μαγκρέμπ  της Αφρικής, το έλλειμμα βροχοπτώσεων επηρεάζει αρνητικά το σιτάρι και το κριθάρι στα πρώτα βλαστικά του στάδια στο βόρειο Μαρόκο και ιδιαίτερα στη δυτική Αλγερία. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις