Σημαντικός παραγωγός για την Ε.Ε. η Πολωνία

Με το 60% της καλλιεργήσιμης γης της, η Πολωνία είναι σημαντικός ευρωπαϊκός και παγκόσμιος παραγωγός πολλών γεωργικών, κηπευτικών και ζωικών προϊόντων. 

Η γεωργική βιομηχανία γνώρισε σημαντικές αλλαγές τα τελευταία 30 χρόνια, ανοίγοντας τις αγορές της σε ξένα προϊόντα τη δεκαετία του 1990 και εντασσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. 

Μετά την υιοθέτηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οικονομική στήριξη του κλάδου τετραπλασιάστηκε.

Τώρα ο κλάδος αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. 

Η Πολωνία ενώθηκε με άλλες χώρες στην απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, τα οποία είχαν κατακλύσει τις αγορές τους και είχαν συμπιέσει τις τιμές. 

Όταν η ΕΕ αποφάσισε να μην παρατείνει τους περιορισμούς στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία θέσπισαν τους δικούς τους περιορισμούς.

Απαγόρευσε τις εισαγωγές σιταριού, καλαμποκιού (αραβόσιτου), σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορου, καθώς και αλεύρων και σιμιγδαλιών. Η διαμετακόμιση των προϊόντων αυτών εξακολουθούσε να επιτρέπεται. 

"Στόχος των μέτρων που λάβαμε ήταν μόνο η αποκατάσταση της διαταραγμένης ισορροπίας της αγοράς", δήλωσε ο Ryszard Bartosik, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, στις 26 Σεπτεμβρίου. "Οδηγηθήκαμε από το αίσθημα ευθύνης για την κατάσταση στις χώρες μας και την τύχη των αγροτικών μας παραγωγών".

Μια συμφωνία που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου μεταξύ της Πολωνίας, της Ουκρανίας και της Λιθουανίας μετέφερε τους ελέγχους προϊόντων από τα πολωνικά σύνορα σε λιθουανικό λιμάνι. 

Οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, που προορίζονται για τις αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής κυρίως, θα περνούν απευθείας από την Πολωνία αντί να ελέγχονται πρώτα στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας.

Η παραγωγή δημητριακών αποτελεί βασικό στοιχείο της γεωργικής βιομηχανίας της Πολωνίας, δεδομένων των κλιματικών και εδαφικών συνθηκών της. Οι βασικές καλλιέργειες σιτηρών περιλαμβάνουν τη σίκαλη, το σιτάρι, το κριθάρι και τη βρώμη. 

Η συνολική παραγωγή δημητριακών το 2023 αναμένεται να μειωθεί κατά 1% σε σύγκριση με πέρυσι σε 35,2 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Πολωνίας. 

Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις και η συνεπαγόμενη εδαφική υγρασία καθυστέρησαν τη συγκομιδή και προκάλεσαν ορισμένα προβλήματα ποιότητας. 

Άλλες σημαντικές καλλιέργειες περιλαμβάνουν πατάτες, ζαχαρότευτλα, κτηνοτροφικά φυτά, λινάρι, λυκίσκο, καπνό και φρούτα. Η ζωική παραγωγή επικεντρώνεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα προϊόντα χοίρων και τα πουλερικά.  

Η παραγωγή ικανοποιεί την εγχώρια ζήτηση για ζωοτροφές και η χώρα πέτυχε ρεκόρ αξίας εξαγωγών ύψους 34 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, 2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο έτος. 

Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της κατευθύνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες. Η Πολωνία είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που αναπτύσσει εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών και η Σαουδική Αραβία.

Η Πολωνία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ο έκτος μεγαλύτερος στην ΕΕ, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). 

Περισσότερες από 1.270 εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα το 2021 και ο κλάδος αντιπροσώπευε περισσότερο από το 9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Οι σημαντικότεροι τομείς περιλαμβάνουν το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ποτά, τα γλυκίσματα, την αρτοποιία και τη μεταποίηση κηπευτικών. 

"Η ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα που θεωρούνται υγιεινά, οι διεθνείς τάσεις και τα αυξημένα εισοδήματα αποτελούν σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης της βιομηχανίας μεταποίησης τροφίμων της Πολωνίας", ανέφερε το USDA σε έκθεσή του για τον κλάδο.

Φυτική παραγωγή, εμπόριο

Λόγω του υψηλότερου δυναμικού απόδοσης και της ανοχής στην ξηρασία, οι χειμερινές καλλιέργειες καταλαμβάνουν περισσότερες εκτάσεις στην Πολωνία. Οι μεγάλες εκτάσεις χειμερινών σιτηρών είναι επίσης αποτέλεσμα των ηπιότερων χειμώνων και του χαμηλότερου κινδύνου να παγώσουν οι καλλιέργειες. 

Οι αποδόσεις των σιτηρών μπορεί να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια των ετών λόγω της μεταβλητής ποσότητας βροχοπτώσεων. 

Φέτος, η συνολική συγκομιδή δημητριακών αναμένεται να μειωθεί κατά 1%, καθώς οι βροχές τον Αύγουστο παρέτειναν τον χρόνο συγκομιδής, οδηγώντας σε αύξηση της υγρασίας των κόκκων, ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και μείωση του επιπέδου των πρωτεϊνών, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία Πολωνίας. Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας στα τέλη Αυγούστου. 

Η συνολική καλλιεργούμενη έκταση εκτιμήθηκε σε 7,1 εκατομμύρια εκτάρια, συμπεριλαμβανομένων 2,4 εκατομμυρίων εκταρίων σιταριού, 700.000 εκταρίων σίκαλης, 600.000 εκταρίων κριθαριού, 500.000 εκταρίων βρώμης, 1,2 εκατομμυρίων εκταρίων τριτικάλε και 300.000 εκταρίων μιγμάτων δημητριακών.

Η συγκομιδή βασικών σιτηρών εκτιμάται σε 26,1 εκατομμύρια τόνους, 3% χαμηλότερα από πέρυσι. Η συγκομιδή των χειμερινών σιτηρών εκτιμήθηκε σε 21,9 εκατομμύρια τόνους, 1% λιγότεροι από πέρυσι, ενώ η συγκομιδή των εαρινών σιτηρών εκτιμήθηκε σε 4,2 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 14% σε σχέση με πέρυσι. 

Η παραγωγή ελαιοκράμβης και γογγυλοκράμβης αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% σε 3,7 εκατ. τόνους. Παρά την έλλειψη ανοιξιάτικων βροχών, η διακλάδωση των φυτών και το γέμισμα των λοβών ήταν επαρκή. 

Οι σπόροι από τη φετινή συγκομιδή είναι καλής ποιότητας και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι (πάνω από 40%), ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία της Πολωνίας.  

Όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, η Πολωνία κατατάσσεται στην 22η θέση μεταξύ 113 χωρών και στη 14η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. 

Η επισιτιστική της ασφάλεια σημείωσε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης από όλες τις χώρες της ΕΕ τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την ολλανδική πρεσβεία πολιτικής. Ένας πολωνός αγρότης μπορεί να θρέψει 129 άτομα.

Η παραγωγή ζωοτροφών από σιτηρά αυξήθηκε σε περίπου 24,1 εκατομμύρια τόνους το 2020, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Η ζήτηση στην εγχώρια αγορά για συμπυκνωμένες ζωοτροφές το 2020-21 εκτιμάται σε περίπου 22,2 εκατομμύρια τόνους. Η ελαφρά μείωση της ζήτησης για ζωοτροφές πουλερικών αντισταθμίστηκε από την αύξηση της ζήτησης από τους χοίρους. 

Η Πολωνία εισάγει τις περισσότερες πρώτες ύλες πλούσιες σε πρωτεΐνες για την παραγωγή ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων 2,6 εκατ. τόνων σογιάλευρου (περίπου το 70% από την Αργεντινή) και 400.000 τόνων ηλιαλεύρου.

Άλεση αλεύρων

Η Πολωνία διαθέτει περίπου 400 αλευρόμυλους με συνολική δυναμικότητα άλεσης περίπου 7,4 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με την European Flour Mills. Η χρησιμοποίηση της δυναμικότητας εκτιμάται στο 60% έως 70%, με τους μύλους να χρησιμοποιούν 4,2 εκατομμύρια τόνους σιταριού και 900.000 τόνους σίκαλης ετησίως. 

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες άλεσης είναι η GoodMills Polska, η οποία διαθέτει τέσσερις μύλους στη χώρα και δυναμικότητα 600.000 τόνων. Η PPZ KAPKA είναι ένας άλλος μεγάλος παραγωγός αλεύρων και μεταποιητής σιτηρών με έναν μύλο σίτου στο Tarnogrod και έναν μύλο σίτου και σίκαλης στο Jaroslaw. 

Η Polskie Młyny διαθέτει δύο μύλους, έναν με δυναμικότητα 800 τόνων σιταριού ημερησίως και έναν που αλέθει 390 τόνους σιταριού και 50 τόνους ρυζιού ημερησίως.

Η Młyny Szczepanki διαθέτει τρεις μύλους με συνολική παραγωγική ικανότητα 800 τόνων ημερησίως. Επεξεργάζεται σιτάρι και σίκαλη σε αλεύρι. 

Η εταιρεία επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μια ανεμογεννήτρια και επενδύσεις σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις για την τροφοδοσία των μύλων της. Χρησιμοποιεί μια εγκατάσταση ισχύος 1,25 μεγαβάτ με σχέδια αύξησης στα 3 μεγαβάτ.  

Η Interchemall Zespoł Młynow Jelonki, η οποία ιδρύθηκε το 1991, λειτουργεί τρεις γραμμές άλεσης στις εγκαταστάσεις της σίκαλης και του σιταριού, δυναμικότητας 800 τόνων ημερησίως. 

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μονάδα ανάμειξης αλεύρων και αποθήκες με χωρητικότητα 7.000 τόνων χύμα τελικού προϊόντος. Προμηθεύει προϊόντα σε εγχώριες και ξένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων αρτοποιείων, ζυμαρικών, ζαχαροπλαστείων, χονδρεμπόρων τροφίμων, αλυσίδων καταστημάτων, καθώς και σε μύλους ζωοτροφών και αγρότες.

Η ευρεία γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει άλευρα σίτου και σίκαλης καθώς και εξειδικευμένα άλευρα.

Η Stoisław παράγει αλεύρι, πλιγούρι και νιφάδες με ημερήσια παραγωγική ικανότητα 600 τόνων σιταριού, 200 τόνων σίκαλης, 35 τόνων κριθαριού και 60 τόνων βρώμης. 

Σύμφωνα με την European Flour Millers, η πολωνική κατανάλωση αλεύρων ανέρχεται σε 110 κιλά ανά άτομο ετησίως, ενώ η κατανάλωση ψωμιού ανέρχεται σε 46 κιλά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις