Πόσο θα μειωθούν οι επιδοτήσεις από τη ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.;

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε η εντολή έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Η Ουκρανία είναι μια πολύ μεγάλη και κατεξοχήν αγροτική χώρα.

Γνωρίζει ο γεωργικός τομέας της Ε.Ε. τον αντίκτυπο της ένταξης της χώρας στην Ένωση; 

Οι πρώτοι «συναγερμοί» έχουν ήδη εμφανιστεί στην COPA-COGECA, με τον αντιπρόεδρο της ομάδας εργασίας για το βόειο κρέας ανέφερε σε ανάρτησή του «Μήπως είναι καιρός να αναλύσουμε τον αντίκτυπο αυτής της πολιτικής απόφασης στη Γεωργία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Πολωνία; Δείξτε τους αριθμούς, δείξτε τις απειλές, δείξτε όπως θα είναι η ΚΑΠ. Δείξτε μας τι μας περιμένει στο μέλλον. Αρκετά με τις δηλώσεις και τις γενικότητες. Ας μπούμε στις λεπτομέρειες». 

Πολλοί είχαν την εντύπωση ότι η ουκρανική γεωργία απαρτιζόταν από μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. Ωστόσο, αναλύοντας τα δεδομένα, διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει επ ουδενί. 

Οι δέκα μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες ουκρανικής γης κατέχουν/ελέγχουν 2,81 εκατομμύρια εκτάρια, έκταση όσο το Βέλγιο.

Είναι όλες εταιρίες, εκ των οποίων μόνο μία έχει έδρα την Ουκρανία, οι υπόλοιπες βρίσκονται στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο, τις ΗΠΑ, της Σαουδική Αραβία και την Ολλανδία. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times όπου αναφέρονται οι εκτιμήσεις της προσχώρησης που υποτίθεται ότι είχαν υπολογιστεί από τους αξιωματούχους της Ε.Ε., χρησιμοποιώντας υφιστάμενους κανόνες για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2021-2027, η Ουκρανία θα μπορούσε να δικαιούται 186 δισ. ευρώ τα πρώτα επτά χρόνια μετά την ένταξή της. 

Εκτίμησαν ότι πολλά Κράτη-Μέλη θα γινόντουσαν καθαροί πληρωτές και οι επιδοτήσεις για τα σημερινά μέλη της Ε.Ε. θα μειωθούν έως και 20%. 

Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών

Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Επιστημών, μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δικαιούταν έως και 90 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027. 

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να «ρίξει» τη Γαλλία από τη πρώτη θέση ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης των επιδοτήσεων, όπου σήμερα παίρνει 65 δισ. ευρώ.

Τέλος, η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει, ως μέρος της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε., που έχει στόχο τη στήριξη των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών, ένα επιπλέον ποσό που θα κυμαινόταν από 50 έως και 90 δισ. ευρώ. 

Αρνητική η Πολωνία

Κλείσιμο της αγροτικής αγοράς της Ουκρανία για 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ε.Ε προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, Michal Kolodziejczak.

Σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι περισσότερες από τις μισές αγροτικές εκτάσεις ανήκουν σε 95 ιδιοκτήτες, επομένως η Πολωνία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντά της, όπως έκανε η Γερμανία, όταν η Πολωνία εντάχθηκε στην ενιαία αγορά εργασίας.  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις