Τρακτέρ για αντίξοες συνθήκες: Μια λύση για την ελαιοκαλλιέργεια

Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αγροτικές δραστηριότητες στη χώρα μας. Τόσο οι εξαγωγές ελαιολάδου όσο και των βρώσιμων ελιών συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο.

Ωστόσο, η καλλιέργεια της ελιάς αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις, με μια από αυτές να είναι οι αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. 

Απαραίτητο εργαλείο για τους αγρότες που απασχολούνται στον ελαιοκομικό κλάδο, αποτελεί το τρακτέρ. Χρησιμοποιούνται σε διάφορες εργασίες, όπως το κλάδεμα, τα ραντίσματα, τη συλλογή των καρπών αλλά και την μεταφορά τους. 

Όμως, το ποιο δύσκολο κομμάτι για αυτά τα αγροτικά εργαλεία το αντιμετωπίζουν στη σύνθλιψη των κλαριών της ελιάς με καταστροφείς. 

Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών καταγράφονται προβλήματα από τα ελαστικά μέχρι και τα ηλεκτρονικά συστήματα, και όπως ανέφεραν οι αγρότες στο Agrocapital «αποτελεί τον εφιάλτη με τον οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε χρονιά».

Τα παραδοσιακά τρακτέρ είναι συνήθως ανθεκτικά και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες, έχοντας όμως άλλα προβλήματα, λόγω της «ηλικίας τους».

Τα νέα, τρακτέρ που είναι εφοδιασμένα με πολλά ηλεκτρονικά συστήματα, προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα. Μεταξύ αυτών είναι η μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη απόδοση και πιο «ξεκούραστη» δουλειά για τον αγρότη. Ωστόσο, είναι επίσης πιο ακριβά στην απόκτηση και τη συντήρησή τους αλλά και πιο ευαίσθητα στις αντίξοες συνθήκες.

Για τους παραγωγούς ελιάς που αναζητούν μια λύση που να είναι ανθεκτική, οικονομική και δοκιμασμένη, τα τρακτέρ με υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης αποτελούν μια καλή επιλογή. 

Είναι πιο ευέλικτα από τα παραδοσιακά τρακτέρ και μπορούν να κινηθούν εύκολα σε δύσκολα εδάφη. 

Τέλος, ένα ακόμη πλεονέκτημά τους είναι το μικρότερο κόστος συντήρησης το οποίο είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό των πιο σύγχρονων τρακτέρ.

Οι γεωργικοί δενδροκομικοί ελκυστήρες Lamborghini Trend διατίθενται σε 70 και 80 ίππους και έχουν την κατάλληλη τεχνολογία και κατασκευή ώστε να φέρουν εις πέρας αυτές τις δύσκολες και ειδικές εργασίες προσαρμοζόμενοι στις γεωλογικές και εργασιακές ιδιαιτερότητες με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου.

Αυτό θα έχει μεγάλο όφελος για τον αγρότη καθώς θα μειώσει περαιτέρω το κόστος παραγωγής, σε μια εποχή που αυτό έχει «εκτοξευθεί» σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος, έχοντας παράλληλα και την δυνατότητα αυξομείωσης του ελευθέρου ύψους από το έδαφος ανάλογα την καλλιέργεια, περιορίζονται τα προβλήματα που προκαλούν τα κλαδιά της ελιάς αλλά και των άλλων δένδρων.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις