Αργεντινή: Οι ξένοι  μπορούν να αγοράζουν όση γη θέλουν

Η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής με επικεφαλής Πρόεδρο, Javier Milei δημοσίευσε ένα διάταγμα στην Επίσημη Εφημερίδα της χώρας με το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς να αποκτήσουν γη στην Αργεντινή χωρίς κανέναν είδος περιορισμού.

Τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα από το 2011, η τότε Πρόεδρος της χώρας, Cristina Kirchner με νόμο προέβλεπε ότι: 

- Μόνο το 15% της εθνικής επικράτειας θα μπορούσε να ανήκει σε χέρια αλλοδαπών. Το εν λόγω ποσοστό θα μπορούσε επίσης να υπολογιστεί στην επικράτεια της επαρχίας, του δήμου ή της αντίστοιχης διοικητικής οντότητας στην οποία βρίσκεται η αγροτική ιδιοκτησία.

- Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ίδιας ή αλλοδαπής ιθαγένειας, δεν θα μπορούσαν να έχουν πάνω από το 30% του προαναφερθέντος 15%. 

- Ένας μόνος αλλοδαπός ιδιοκτήτης δεν θα μπορούσε να έχει περισσότερα από 1.000 εκτάρια. 

Αυτοί οι περιορισμοί αν και ίσχυαν για περισσότερο από μια δεκαετία, δεν εφαρμοστήκαν ποτέ στην πραγματικότητα, επειδή η αγορά γης από αλλοδαπούς ήταν πάντα κάτω από αυτά τα όρια. Σύμφωνα στοιχεία το εν λόγω ποσό ανερχόταν στο 6% της αγροτικής γης σε «ξένα» χέρια.

Πάντως, οι νέοι κανόνες της κυβέρνησης Milei έχουν προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένες ομάδες που φοβούνται την είσοδο Κινέζων ή και Σαουδάραβων αγοραστών. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις