ΗΠΑ: Ανταγωνισμός ανάμεσα σε ρύζι και σόγια για τις εκτάσεις το 2024;

Οι αισιόδοξες τιμές του ρυζιού στις ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις εκτάσεις καλλιέργειας σε βασικές πολιτείες όπως το Αρκάνσας, η Καλιφόρνια και η Λουιζιάνα το 2024, ή μια θετική κίνηση στις αποδόσεις της σόγιας θα ενθαρρύνει τους καλλιεργητές του Δέλτα και του Μεσαίου Νότου να στραφούν στα φασόλια το επόμενο έτος;

Μετά από δύο συνεχόμενα έτη μειωμένων στρεμμάτων ρυζιού, οι αγρότες του Αρκάνσας φύτεψαν περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια στρέμματα ρυζιού το 2023. Εάν διατηρηθούν οι τυπικές τάσεις, η συνολική έκταση θα μπορούσε να μειωθεί στη μεγαλύτερη πολιτεία ρυζιού της Αμερικής το 2024, σύμφωνα με τον Jarrod Hardke, γεωπόνο επέκτασης ρυζιού του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας.

Οι εκτάσεις ρυζιού στην Καλιφόρνια ξεπέρασαν φέτος τις 500.000, αφού κατά την προηγούμενη περίοδο, που σημαδεύτηκε από σοβαρή ξηρασία, οι εκτάσεις μειώθηκαν στο μισό. Οι ηγέτες της βιομηχανίας ρυζιού στην Καλιφόρνια δήλωσαν ότι η σεζόν φαίνεται να έχει τελειώσει καλά, με καλές αποδόσεις και ποιότητα.

Η Λουιζιάνα είδε αύξηση 11% στις εκτάσεις ρυζιού φέτος σε λίγο πάνω από 461.000, η οποία, όπως και οι γειτονικές της χώρες, χαρακτηρίστηκε από υψηλότερες αποδόσεις, αλλά αμφισβητήθηκε η ποιότητα λόγω κυρίως καιρικών παραγόντων, σύμφωνα με τον Ronnie Levy, ειδικό σε θέματα ρυζιού στο Κέντρο Γεωργίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς ο τυπικός κύκλος ανοδικών και καθοδικών ετών του Αρκάνσας για τις εκτάσεις ρυζιού και η σημαντική βελτίωση των φυτεύσεων μεσαίων σιτηρών στο Αρκάνσας και την Καλιφόρνια ενδέχεται να έχουν κορεστεί οι αγορές μεσαίων σιτηρών.

Μακρύς έναντι μεσαίου κόκκου

Η επιστροφή της Καλιφόρνιας στο υψηλότερο σημείο των κανονικών εκτάσεων ρυζιού αυτή τη σεζόν έφερε στην αγορά περισσότερο προϊόν μεσαίου κόκκου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ρυζιού που καλλιεργείται εκεί είναι ποικιλίες μεσαίου κόκκου. Ο Hardke δήλωσε στον Farm Press στο ετήσιο συνέδριο USA Rice Outlook Conference ότι το Αρκάνσας, το οποίο τείνει να καλλιεργεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα μακρόκοκκων ποικιλιών, φύτεψε περισσότερο ρύζι μεσαίου κόκκου το 2022 για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και την έλλειψη στρεμμάτων που φυτεύτηκαν στην Καλιφόρνια. Οι παραγωγοί του Νότου φύτεψαν παρόμοια ποσότητα μεσαίου κόκκου και πάλι το 2023, καθώς οι αγορές αυτές συνεχίστηκαν.

"Υπήρξε μια μεγάλη ώθηση της αγοράς για να φυτευτεί πολύ περισσότερο ρύζι μεσαίου κόκκου το περασμένο έτος", δήλωσε ο Hardke για τις φυτεύσεις ρυζιού στο Αρκάνσας. "Έτσι, αυτό είναι το ερώτημα: πού πάμε από εδώ και πέρα, επειδή η Καλιφόρνια φύτεψε όλα τα στρέμματά της πίσω σε μεσαίου κόκκου, και στη συνέχεια φυτέψαμε κοντά στα υψηλότερα στρέμματα μεσαίου κόκκου που είχαμε ποτέ".

Τα ερωτήματα παραμένουν για το μεσαίου κόκκου ρύζι των ΗΠΑ: ήταν η ζήτηση που δημιουργήθηκε για αυτές τις ποικιλίες κατά τα δύο τελευταία χρόνια επαρκής για να καταναλώσει τις προμήθειες που δημιουργήθηκαν το 2023 - θα εξαντληθεί αυτή η προσφορά - ή θα υπάρξει πλεόνασμα μεσαίου κόκκου ρυζιού κατά την επόμενη περίοδο εμπορίας;

Ο Hardke παραδέχεται ότι οι προσπάθειες εμπορίας μεσαίου κόκκου της Καλιφόρνιας διαφέρουν από αυτές του Midsouth, καθώς η Καλιφόρνια έχει καθιερωμένες, ειδικές αγορές, ενώ το ρύζι του Αρκάνσας τείνει να διακινείται μέσω των αγορών εμπορευμάτων.

Αμειψισπορά και αγορές

Ο Hardke δήλωσε ότι η τυπική εναλλαγή των καλλιεργειών του Αρκάνσας από το ρύζι το ένα έτος στη σόγια το επόμενο θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από τις τιμές των βασικών προϊόντων. Οι αποδόσεις του ρυζιού πέρυσι ήταν καλύτερες από κάποιες άλλες, αλλά όχι σε επίπεδα ρεκόρ. Σε αυτό θα βοηθήσει το κόστος των εισροών, το οποίο τείνει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι ούτε καν κοντά στα χαμηλά επίπεδα του 2021.

Το κόστος των εισροών φαίνεται να μετριάζεται, ενώ οι προοπτικές των τιμών παραμένουν υψηλές, δήλωσε ο Hardke κλείνοντας τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια της αναφοράς του για την πολιτεία του Άρκανσο στο συνέδριο USA Rice. Παρόλα αυτά, έχει ερωτήματα. Θα ενθαρρύνουν οι τρέχουσες προσφορές ρυζιού του φθινοπώρου του 2023 ύψους περίπου 6,80 δολαρίων ανά μπούσελ την αύξηση του ρυζιού το επόμενο έτος; Το τι θα συμβεί στη σόγια μπορεί να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συμφωνίες μίσθωσης πλήρους ιδιοκτησίας έναντι των κοινών μεριδίων. "Η κερδοφορία μετατοπίζεται υπέρ της σόγιας σε συμφωνίες μίσθωσης κοινού μεριδίου", δήλωσε ο Hardke.

Άλλες καλλιέργειες αμειψισποράς, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι, μπορεί να μην τα πάνε καλά με τις τρέχουσες τιμές των βασικών προϊόντων για το ρύζι και τη σόγια.

"Το καλαμπόκι δεν φαίνεται πολύ καλό αυτή τη στιγμή", είπε. "Ούτε και το βαμβάκι".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις