Ελαιόλαδο: Δεν πουλάνε οι παραγωγοί της Λακωνίας

«Κλειδωμένο» στις αποθήκες τους κρατούν το ελαιόλαδο οι παραγωγοί της Λακωνίας περιμένοντας τις τιμές να ανέβουν περισσότερο.

Σε επικοινωνία που είχε το Agrocapital με παραγωγό από το Γεράκι Λακωνίας ανέφερε ότι το λάδι πωλείται αυτή την περίοδο στα 9-9,30 ευρώ το κιλό.

Η ζήτηση παραμένει μεγάλη και όπως μας είπε «την περασμένη εβδομάδα είχαν έρθει Ιταλοί έμποροι και με “ζόρι” κατάφεραν να βρουν δέκα βυτία να αγοράσουν».

Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο συμβαίνει γιατί ο κόσμος δεν πουλάει μιας και προσπαθεί να πάρει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, όταν οι τιμές θα ανέβουν.

Παράλληλα, οι αγρότες εκφράζουν παράπονα για τη φορολογία που τους έχει επιβληθεί η οποία είναι υψηλή. «δεν γίνεται ένας που έχει πλοία να φορολογείται με 5% ενώ ο παραγωγός να πληρώνει σχεδόν 40% του εισοδήματός του στην εφορία. Αυτό είναι αδιανόητο».

Υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, να μειωθεί η φορολογία, ειδικά όταν ο αγρότης επιχειρεί σε ένα περιβάλλον όπου το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία έτη. 

Τα καύσιμα έχουν ανέβει, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα αλλά και το ρεύμα. «Για την άρδευση των χωραφιών μας πληρώνουμε 18 ευρώ την ώρα, μιας και το νερό αρδεύεται από γεώτρηση που έχει βάθος 250 μέτρων. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση εάν η Πολιτεία θέλει ο κόσμος να παραμείνει στα χωράφια», είπαν στο Agrocapital. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις