Η εντολή της Βραζιλίας για βιοντίζελ θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές σόγιας

Οι εξαγωγές σόγιας και σογιέλαιου της Βραζιλίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να σημειώσουν μικρή μείωση, καθώς η εγχώρια ζήτηση αυξάνεται έως και 5 εκατομμύρια τόνους για τον ελαιούχο σπόρο μετά την απόφαση να αυξηθεί η ανάμειξη του βιοντίζελ στο ντίζελ από τον Μάρτιο του 2024, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο αναλυτές του κλάδου.

Ο Pedro Schicchi, αναλυτής σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στην hEDGEpoint Global Markets, δήλωσε στο Reuters ότι βλέπει μείωση των εξαγωγών σογιέλαιου κατά 800.000 έως 1 εκατ. τόνους, αφήνοντας μια εγχώρια ζήτηση σογιέλαιου 200.000 έως 400.000 τόνους μεγαλύτερη από ό,τι το 2023.

Περίπου το 70% του βιοντίζελ της Βραζιλίας προέρχεται από σόγια μετά την επεξεργασία της σε σογιέλαιο. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αύξησε την περασμένη εβδομάδα το υποχρεωτικό μίγμα βιοντίζελ στο 14% από το 12% που είναι σήμερα. Οι βραζιλιάνικοι μεταποιητές σόγιας αναμένεται να συνθλίψουν μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων τόνων περισσότερων σόγιας το 2024 για να καλύψουν την πρόσθετη ζήτηση βιοντίζελ, δήλωσε ο Schicchi.

Ο αναλυτής σημείωσε ότι αν δεν ληφθούν υπόψη τα υπάρχοντα αποθέματα, το εξαγώγιμο πλεόνασμα σόγιας της Βραζιλίας θα μπορούσε να είναι περίπου 2 εκατομμύρια τόνους χαμηλότερο από το φετινό. Με βάση τις εκτιμήσεις των ελαιοτριβείων, η Βραζιλία θα εξήγαγε τότε λίγο πάνω από 99 εκατομμύρια τόνους σόγιας το 2024, κάτω από το ρεκόρ των περίπου 101 εκατομμυρίων που προβλέπεται για το 2023.

Σημαντικές διακυμάνσεις δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμη στη βάση για το σογιέλαιο, σύμφωνα με τον Jose Gomes, ανώτερο αναλυτή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στην S&P, αλλά οι έμποροι βλέπουν στήριξη στα ασφάλιστρα του λιμανιού FOB Paranagua για τις αποστολές από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, καθώς η τάση είναι για μείωση του βραζιλιάνικου σογιέλαιου που προορίζεται για εξαγωγή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις