ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο μιας προβληματικής σχέσης

Σημαντικές αλλαγές έφερε στην εκπνοή του το 2023 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με πολλούς αγρότες να ζητούν επιτακτικά αλλαγές στον Οργανισμό.

Ο πρώην -πλέον- πρόεδρος του Οργανισμού Βαγγέλης Σημανδράκος αποτελεί παρελθόν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από ένα «θρίλερ» που κράτησε σχεδόν τρεις μήνες. 

«Σύννεφα» στις σχέσεις του με το ΥΠΑΑΤ, υπήρχαν από το καλοκαίρι, όταν και ανέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία ενώ η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι κακές πληρωμές του Οκτωβρίου.

Αγρότες από όλη τη χώρα είχαν «ξεσηκωθεί» για τα χρήματα που είχαν λάβει, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και κατά 30% λιγότερα σε σχέση με το 2022. 

Στελέχη του ΥΠΑΑΤ «φωτογράφιζαν» τον κ. Σημανδράκο ως υπεύθυνο για τη μη πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων (πρώην πρασίνισμα) ούτε τον Οκτώβριο αλλά ούτε και το Δεκέμβριο. Η πιο πιθανή ημερομηνία φαντάζει προς ώρας ο Μάρτιος. 

Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο έκανε λόγο για πληρωμή μικρότερη κατά 88 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ακόμη και σήμερα αναζητείται. 

Ήρθαν και οι πληρωμές του Δεκεμβρίου, οι οποίες εκτός το ότι ήταν «κομμένες» αρκετά, έγιναν και σε λάθος ημέρα (Παρασκευή), αναγκάζοντας έτσι όσους αγρότες δεν είχαν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων χωρίς λεφτά. 

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η καταβολή του 85% γης Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης, όπου πολλοί αγρότες έμειναν εκτός.

Πάντως η μόνη που δεν πρέπει να έχει παράπονο από αυτό το Χριστουγεννιάτικο μποναμά ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία για τέσσερες ημερολογιακές ημέρες διαχειριζόταν εκατομμύρια ευρώ, που κανονικά θα έπρεπε να πιστωθούν σε λογαριασμούς αγροτών άλλων τράπεζων για να πληρωθούν τις επιδοτήσεις τους.

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ από την πλευρά του, αν και του είχε ζητηθεί επανειλημμένως να εγκαταλείψει, μέσω παραίτησης τη θέση του (σ.σ. κάτι που είχαν κάνει όλα τα στελέχη του Δ.Σ. του Οργανισμού), ο ίδιος αρνείτο, επικαλούμενος ότι διορίστηκε στη θέση αυτή μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Πάντως από την πλευρά του ο κ. Σημανδράκος έστελνε… ευχαριστίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση των πληρωμών, μη έχοντας καταλάβει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στους αγρότες της χώρας. 

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι το Agrocapital ήταν το πρώτο από τα αγροτικά Μέσα που είχε ασχοληθεί με τα κακώς κείμενα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τις απευθείας αναθέσεις, τα προβλήματα στον ΟΣΔΕ και τα Οικολογικά Σχήματα, μέχρι και τις λειψές πληρωμές που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους αγρότες αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα γενικά. 

Τα σενάρια για το νέο Πρόεδρο

Έτσι, από τις τελευταίες ημέρες του 2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει «ακέφαλος» με τους αρμόδιους να εξετάζουν προσεκτικά, προκειμένου να αποφύγουν μια νέα «περίπτωση Σημανδράκου».

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα σενάρια που εξετάζουν για τη θέση του νέου Προέδρου του Οργανισμού είναι τα εξής:

- Να αναλάβει. έστω και προσωρινά κάποιος τη θέση. έως ότου αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, χωρίς την πίεση του χρόνου. Πάντως αυτό το πρόσωπο δεν θα πρέπει να έχει καμία σχέση με τη σημερινή διοίκηση, όπως σημειώνουν. 

- Το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον σενάριο, είναι η ανάληψη της θέσης από έναν άνθρωπο ο οποίος το προηγούμενο διάστημα «φώναζε» για τα κακώς κείμενα της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς ωστόσο να βρει «ευήκοα ώτα». 

Το όνομά του είχε ακουστεί και παλαιότερα για τη θέση του προέδρου και έχει αρκετή πείρα ώστε να αναλάβει την «καυτή καρέκλα» του οργανισμού, αλλά και όλα τα προσόντα για να βάλει σε μια τάξη την… αταξία που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια. 

Τέλος, όπως μαθαίνουμε, έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες νομικές ενέργειες ώστε να «βγουν όλα στο φως» και να μάθουν οι αγρότες της χώρας τι έχει γίνει με τα χρήματα που τους αναλογούν και δεν τα έχουν πληρωθεί.  
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις