Καλαμπόκι: Πτώση 31% στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του 2023

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα σιτηρά έκλεισαν το 2023 με σημαντική πτώση σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Συγκεκριμένα για το καλαμπόκι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υφίστανται τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της δεκαετίας, ενώ το σιτάρι και η σόγια σημείωσαν επίσης απότομες ετήσιες μειώσεις, αφού οι εξαιρετικές σοδειές στη Βραζιλία και το ανθεκτικό εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα μετρίασαν τις ανησυχίες για τον καιρό και τον πόλεμο.

Η πτώση σε κάποια συμβόλαια στο καλαμπόκι έφτασε το 31% το 2023, ενώ στο σιτάρι η πτώση ανήλθε σε 21% και στη σόγια σε 15%.

Οι συγκομιδές ρεκόρ καλαμποκιού φέτος στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το ιστορικό υψηλό για την παραγωγή σόγιας στη Βραζιλία, βοήθησαν να αντισταθμιστεί η σοβαρή ξηρασία στην Αργεντινή. 

Σε άλλο δημοσίευμα του AgWeb αναφέρεται ότι ένας άλλος παράγοντας στην απότομη πτώση των τιμών των προθεσμιακών συμβολαίων σιτηρών το 2023 ήταν η επαναφορά των εμπορευμάτων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τα υψηλά ρεκόρ που σημείωσαν οι αγορές σιτηρών το 2022.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για το καλαμπόκι με μια σοδειά ρεκόρ 15,234 δισεκατομμυρίων μπούσελ, την ίδια στιγμή που περισσότερες από τις μισές ΗΠΑ επλήγησαν από ξηρασία κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Οι Αμερικανοί αγρότες πιθανότατα θα συνεχίσουν να αισθάνονται την πτώση των τιμών του 2023 μέχρι το 2024 και θα δώσουν προτεραιότητα στη φύτευση σόγιας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένει επίσης ότι τα στρέμματα σόγιας θα αυξηθούν το 2024, με την έκθεση "World Agricultural Supply and Demand Estimates" του Νοεμβρίου να προβλέπει ότι οι Αμερικανοί αγρότες θα φυτέψουν 87 εκατομμύρια στρέμματα σόγιας το 2024, μια αύξηση 3,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Τα στρέμματα καλαμποκιού αναμένεται να είναι 91 εκατομμύρια στρέμματα, μια μείωση κατά 3,9 εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με το USDA.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις