Καλύτερη χρονιά για τους ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ

Οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ όλους σε διαδικτυακή ανταλλαγή ευχών την Τετάρτη 10 Ιαν 2023 στις 20.30 στο διαδίκτυο στον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/81206954410 με ταυτόχρονη προβολή στο facebook στον «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Με ελπίδες ότι η νέα χρονιά θα επιτρέψει την καλύτερη προσέγγιση στα δυσεπίλυτα προβλήματα της αγροτικής κοινωνίας μεταξύ των οποίων τα σημαντικότερα είναι Οι ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ και οι αδειοδοτήσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ και η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Οι συνεχώς επαναλαμβανόμενες παρατάσεις στον ανεφάρμοστο ακατάλληλο μαξιμαλιστικό νόμο 4056/2012 δεν μπορεί να δώσει βιώσιμη (αειφόρα) λύση στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερα στους στάβλους που προϋπήρχαν του νόμου το 2012 και απλά ήλθαν οι τακτοποιηθέντες αυθαίρετοι νεοέποικοι να αλλάξουν τις συνθήκες παραγωγής τροφής και τρόπου ζωής των προαιώνιων ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ του περιβάλλοντος, των μετακινούμενων κτηνοτρόφων.

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, ελπίζει ότι θα αναγνωρισθεί το νέο έτος 2024, ότι είναι ανεφάρμοστος ο νόμος 4056/2012 και θα εξαιρέσει και τους λειτουργούντες στάβλους αιγών, προβάτων και βοοειδών το 2012 (13/3/2012), μαζί με τα ήδη εξαιρεθέντα κτίρια ιπποειδών, μαζί με τα ήδη εξαιρεθέντα κτίρια Ιδρυμάτων, μαζί με τα ήδη εξαιρεθέντα κτίρια πτηνών …

Οι συνεχώς πιεστικές προϋποθέσεις άσκησης του κτηνοτροφικού επαγγέλματος, που είναι σαν να πρόκειται για επιβολή αλλαγής τρόπου ζωής, ενώ ταυτόχρονα δεν προστατεύονται οι απαραίτητες για την βόσκηση εκτάσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε επισιστιστική ανασφάλεια. Πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Μόνο τα έτη 2021 & 2022 13.136 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εγκαταλείφθηκαν, που σημαίνει ότι τουλάχιστον 30.000 (τα έτη 2021 & 2022) κτηνοτρόφοι έφυγαν από την φροντίδα του περιβάλλοντος.

Με τον πολλαπλασιαστή απασχόλησης του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, που είναι 4,7 (καθ Κ. Μάττας, ΑΠΘ), η Ελλάδα έχασε από το σύνολο της απασχόλησης περίπου 141.000 θέσεις εργασίας. Λείπουν οι σοβαροί σχεδιασμοί στην συγκρότηση μιας ανύπαρκτης συμφωνημένης Ελληνικής Αγροτικής Πολιτικής.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, επισημαίνει ότι η φροντίδα του περιβάλλοντος, ΔΕΝ διδάσκεται σε αγροτικά σχολεία, ΔΕΝ υπάρχουν επαρκή αγροτικά σχολεία, ΔΕΝ υπάρχουν καθόλου αγροτικά σχολεία ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ, ΔΕΝ είναι ελκυστικά στους νέους τα αγροτικά επαγγέλματα, ΔΕΝ έρχονται νέοι και νέες στην εκτατική κτηνοτροφία, ΔΕΝ υποστηρίζεται κοινωνικά ο κτηνοτρόφος, ΔΕΝ καλύπτεται επαρκώς η διατροφική αυτάρκεια των καταναλωτικών επιθυμιών των κυρίως αστών-καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα κυρίως οι αγρότες υφίστανται την κλιματική αλλαγή που συμβαίνει και λόγω των επιλογών για την ποιότητα ζωής των αστών …, ΔΕΝ αμείβεται επαρκώς ο αγρότης.

Οι αμοιβή της αγροτικής εργασίας είναι τραγικά μικρή και οι νέοι ΔΕΝ μπαίνουν στα αγροτικά επαγγέλματα, όσο μεγάλη και να είναι η «φάκα» της αρχικής επιδότησης. Το μέσο εισόδημα αγρότη είναι 400€/μήνα για 365 μέρες τον χρόνο με 24ωρη ημερήσια ετοιμότητα, Το μέσο εισόδημα ιδιωτικού υπαλλήλου είναι 1176€/μήνα για 228 μέρες τον χρόνο με 8ωρη ημερήσια απασχόληση, και Το μέσο εισόδημα δημόσιου υπαλλήλου είναι 1500€/μήνα για κυμαινόμενες ημέρες αμειβόμενης συμμετοχής στην μισθοδοσία … Πρόκειται για απαράδεκτη ανωμαλία που επιβάλλεται να αναστραφεί πλήρως, για να έχουμε να τρώμε κάτι. Αλλιώς θα τρώμε «τσιμέντα ανάπτυξης», «κέρματα» χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ή/& «υπηρεσίες» εξυπηρέτησης …

Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο αγρότης στον τρόπο ζωής του ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ του περιβάλλοντος ικανοποιητικά, πρέπει να μάθει να ζει με αυτόν τον τρόπο σε αγροτικά σχολεία Μαθητείας, που θα του μεταφέρουν την δεοντολογία, την άϋλη πολιτιστική κληρονομιά, την ενσωματωμένη θυμοσοφία της αειφορίας της υπαίθρου (πριν την «βιομηχανοποίηση» της γεωργίας & κτηνοτροφίας, που υπέβαλε η κερδοσκοπική παγκοσμιοποιημένη ιδιωτική οικονομική). Οι καλύτεροι «δάσκαλοι» είναι οι παλαιοί αγρότες, και η επανυπόληψη των επαγγελμάτων τους.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε πάνω από 300 διαδικτυακές δημόσιες ανοικτές συζητήσεις κυρίως τις Τετάρτες στις 20.30 με θέματα επικαιρότητας ή σοβαρά θέματα που απασχολούν τους αγρότες, που όλες είναι αναρτημένες στο facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Ο σύνδεσμος στο zoom επιτρέπει σε όλους τους κτηνοτρόφους, από μακρινές αποστάσεις, ακόμα και μέσα από τους στάβλους τους, χωρίς να διακόπτουν τις; απαιτητικές αγροτικές εργασίες τους, να συνδέονται και να ανταλλάσσουν απόψεις, αλλά και να πληροφορούνται για τις εξελίξεις στα αγροτικά.

Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής διαμόρφωσαν το ΟΡΑΜΑ 2040 για τον αγροτικό χώρο τους (Μαρ 2021) και τον Ιουν 2022 συνέταξαν με δημόσια διαβούλευση το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 2040 (Rural Pact 2040).

Με την νέα χρονιά ο κ Γιάννης Κοντογιάννης εξέφρασε τα συγχαρητήρια στις νέες Δημοτικές & Περιφερειακές Αρχές, που τις προσκαλεί την Τετάρτη, 10 Ιαν 2024, στις 20.30 σε ανταλλαγή ευχών στο https://us02web.zoom.us/j/81206954410.

Με το «διαστημόπλοιο γη» να κλυδωνίζεται σε ανισορροπίες, οι αγροτικές κοινωνίες προσκαλούν τις αστικές-τεχνητές κοινωνίες σε διάλογο συμβίωσης. Εάν μπορεί να γίνει κατανοητό ότι κάθε άνθρωπος είναι ένα συμβιωτικό σύνολο περίπου 10.000.000.000 ανθρωπίνων κυττάρων μαζί με 100.000.000.000 βακτήρια, αρχαία, μύκητες, πρώτιστα κλπ. ΔΕΝ μπορεί να γίνει κατανοητό: γιατί οι αστικές κοινωνίες προσπαθούν να επιβάλλουν μια απαράδεκτη ανισορροπία, εις βάρος των αγροτικών κοινωνιών. Δεν ξεχνάμε ότι κάθε μορφή ανισορροπίας σημαίνει θάνατος για το σύνολο του πλανήτη …

Οι Κτηνοτρόφοι της Αττικής και οι φίλοι τους περιμένουν από όλους μια ευχή για το νέο έτος 2024, την Τετάρτη, 10 Ιαν 2024, στις 20.30 στον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/81206954410. Πληρ. κα Μάγδα Κοντογιάννη, [email protected].

 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις