Βαμβάκι: Σταθερές οι προβλέψεις για τις φυτεύσεις το 2024 στις ΗΠΑ

Οι βαμβακοπαραγωγοί των ΗΠΑ προβλέπεται να φυτέψουν συνολικά 10,19 εκατομμύρια στρέμματα βάμβακος το 2024. Αυτό είναι μια μείωση κατά περίπου 42.000 στρέμματα από τις αναφερόμενες φυτεύσεις του USDA για το 2023 τον περασμένο Οκτώβριο, ή περίπου 0,5% κάτω από τους αριθμούς του 2023 πριν από τη συγκομιδή.   

Τι συνέβη; 

Πριν από ένα χρόνο, οι βαμβακοπαραγωγοί των ΗΠΑ αισθάνονταν αρκετά καλά για τις προοπτικές της σοδειάς τους για το 2023. 

Οι τιμές ήταν ακόμη αποδεκτές (αλλά όχι υψηλές) και η υγρασία στην αρχή της περιόδου έδινε ελπίδες για μια καλή αρχή του έτους στο μεγαλύτερο μέρος της ζώνης βαμβακιού. 

Ζητήματα πλημμυρών παρέσυραν κάποια παραδοσιακά στρέμματα βαμβακιού στην Καλιφόρνια και το Τέξας και τα οποία μετατράπηκαν σε εναλλακτικές καλλιέργειες, ενώ ένα ακόμη καλοκαίρι με καύσωνα κατέστρεψε τις προοπτικές ευνοϊκών αποδόσεων, ιδίως στις νοτιοδυτικές περιοχές, οι οποίες εξακολουθούν να υποφέρουν από τις συνέπειες της ιστορικής ξηρασίας του '22. 

Ο τελικός απολογισμός του USDA για τον Οκτώβριο με 10,23 εκατομμύρια στρέμματα δείχνει πόσο η Φύση και άλλες δυνάμεις της αγοράς αφαίρεσαν από τις προβλέψεις για τις αρχές του 2023, που ανέρχονταν σε 11,0 έως 11,5 εκατομμύρια στρέμματα.

Όπως αναμενόταν, υπήρχε ένα κυρίαρχο σχόλιο σε όλες σχεδόν τις απαντήσεις που λάβαμε - οι τιμές του βαμβακιού σε σχέση με άλλα εμπορεύματα θα επηρεάσουν έντονα τις αποφάσεις καλλιέργειας και τα στρέμματα για το 2024. 

Φυσικά, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, η παγκόσμια ζήτηση για βαμβάκι, τα πολιτικά και γεωπολιτικά ζητήματα και το συνεχιζόμενο υψηλό κόστος παραγωγής έχουν σίγουρα επίσης αντίκτυπο.

"Αν εξετάσουμε την ιστορική αναλογία καλαμποκιού/βαμβακιού, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι περίπου 10,8 εκατομμύρια στρέμματα βαμβακιού", λέει ο Dr. Darren Hudson, καθηγητής και κληροδοτημένη έδρα Larry Combest για τη γεωργική ανταγωνιστικότητα και διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Γεωργικής Ανταγωνιστικότητας στο Πανεπιστήμιο Texas Tech. 

"Το πρόβλημα είναι ότι η αναλογία δεν αποτυπώνει το σημερινό μας επίπεδο με βαμβάκι 77 σεντ και καλαμπόκι 5 δολαρίων. Η αναλογία θα έδειχνε ότι είναι πιο ευνοϊκή για το βαμβάκι φέτος από ό,τι πέρυσι. Αλλά το ένστικτό μου λέει ότι με 77 σεντς, απλά δεν πρόκειται να πάρουμε πολλά από αυτά".  

Ακολουθούν τα αποτελέσματα της έρευνας σε περιφερειακή βάση.

Νοτιοανατολικά 

Συνολικά, πηγές στην Αλαμπάμα, τη Φλόριντα, τη Τζόρτζια, τις Καρολίνες και τη Βιρτζίνια ανέφεραν ότι θα φυτέψουν 2,15 εκατομμύρια στρέμματα βαμβάκι το 2024, δηλαδή 8% μείωση σε σχέση με το 2023. 

Όπως δείχνει ο αριθμός, οι εκτάσεις σε όλη την περιοχή θα παραμείνουν σχετικά σταθερές, ιδίως στη Γεωργία, έως ελαφρώς μειωμένες. Σε καμία από τις πολιτείες της περιοχής δεν αναμένεται αύξηση των εκτάσεων.  

"Πολλαπλοί παράγοντες συμπιέζουν το βαμβάκι", λέει ο Steve Brown, ειδικός σε θέματα βαμβακιού της Alabama Extension. "Η τιμή δεν είναι στα ανώτερα επίπεδα της δεκαετίας του '80 ή καλύτερα. Η σοβαρή ξηρασία στη νοτιοδυτική Αλαμπάμα και οι βροχοπτώσεις της περιόδου συγκομιδής ήταν απογοητευτικές. Και το αυξανόμενο κόστος εισροών παραμένει".  

"Στη Βόρεια Καρολίνα, οι ουσιαστικές βελτιώσεις στην τιμή θα μπορούσαν πιθανώς να αυξήσουν αισθητά τις εκτάσεις μας", λέει ο Guy Collins, North Carolina State Extension Cotton Specialist. "Η σοβαρή ξηρασία σε ορισμένα μέρη το 2023 μπορεί να επηρεάσει ορισμένες αποφάσεις για την έκταση".   

"Είμαι γενικά αισιόδοξος όταν πρόκειται για στρέμματα, αλλά θα προέβλεπα ότι η Τζόρτζια θα παραμείνει στην καλύτερη περίπτωση στάσιμη σε σχέση με το 2023", λέει ο Camp Hand, ειδικός για το βαμβάκι στο University of Georgia Extension Cotton. "Εξακολουθούμε να διαθέτουμε περισσότερες υποδομές για το βαμβάκι σε σύγκριση με το καλαμπόκι και δεν υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για να σπάσει μια αμειψισπορά ξηρικών φιστικιών εκτός από το βαμβάκι. Είμαστε μια πολιτεία βαμβακιού. Και κατά τη γνώμη μου, θα παραμείνουμε έτσι για το προβλέψιμο μέλλον".

Μεσο-Νότια 

Οι περισσότερες πολιτείες του Μέσου Νότου προβλέπουν αμετάβλητες ή ελαφρώς μειωμένες εκτάσεις για το 2024, με εξαίρεση το Τενεσί, όπου σημειώνεται ελαφρά αύξηση. Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν 1,65 εκατομμύρια στρέμματα για το 2024 στην περιοχή των πέντε πολιτειών.  

"Νομίζω ότι τα στρέμματα θα είναι αρκετά σταθερά", λέει ο Brian Pieralisi, ειδικός σε θέματα βαμβακιού της Πολιτείας του Μισισιπή. "Είναι πραγματικά δύσκολο να πούμε με σιγουριά με το νότιο Μισισιπή να βρίσκεται ακόμα σε τέτοια ξηρασία. Δεν θα περίμενα μεγάλη αύξηση των στρεμμάτων όσο οι τιμές παραμένουν στην περιοχή των 80 σεντς". 

 "Κοιτάζοντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το βαμβάκι, η τιμή φαίνεται να παραμένει σταθερή και είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δυνητικοί καλλιεργητές θα ήταν πιο άνετοι με υψηλότερη τιμή", σημειώνει ο Trey Price, LSU Extension Cotton Specialist. "Με όλα αυτά να λέγονται, δεν περιμένω να δω μεγάλη αύξηση στις εκτάσεις βαμβακιού, αν υπάρχει". 

"Περιμένω ότι θα πάρουμε λίγο λιγότερο από 50.000 στρέμματα για να επιστρέψουμε στο όριο των 300.000 στρεμμάτων στο Τενεσί, με ένα συν ή πλην περίπου 75.000", προβλέπει ο Tyson Raper, ειδικός σε θέματα βαμβακιού του University of Tennessee Extension Cotton Specialist. "Η σοδειά του 2023 στο Τενεσί δεν ήταν τίποτα λιγότερο από απίστευτη και υποψιάζομαι ότι ο επακόλουθος ενθουσιασμός με το εμπόρευμα θα ωθήσει την αύξησή μας. Αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι τον Μάιο!"

Νοτιοδυτικά 

Οι παρατεταμένες επιπτώσεις της ξηρασίας του 2022 σε συνδυασμό με την τριψήφια καλοκαιρινή ζέστη δυσχέρανε την παραγωγή βαμβακιού σε ολόκληρη την περιοχή. Συνολικά, τα αποτελέσματα της παραγωγής ήταν οριακά καλύτερα από το 2022, καθώς ορισμένες περιοχές τα πήγαν καλά, ενώ οι καλλιεργητές σε άλλα μέρη της περιοχής αντιμετώπισαν άλλη μια χρονιά με ασφαλιστικές αποζημιώσεις και εγκαταλελειμμένα στρέμματα.  

Με βάση τα στοιχεία της έρευνάς μας, οι καλλιεργητές του Κάνσας, της Οκλαχόμα και του Τέξας αναμένουν να φυτέψουν συνολικά 6.165.000 στρέμματα βαμβακιού το 2024 - μια πολύ μικρή αύξηση 0,8% από τα τελικά φυτεμένα στρέμματα το 2023. 

Δύση 

Για άλλη μια φορά, οι αποφάσεις των καλλιεργητών για το βαμβάκι στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό εξακολουθούν να εξαρτώνται κυρίως από τη διαθεσιμότητα νερού και την τιμή του βαμβακιού. Το 2023, οι τελικοί αριθμοί του USDA έδειξαν 239.000 στρέμματα βαμβακιού στις τρεις αυτές πολιτείες. Οι προβλέψεις για το 2024, με βάση τις τρέχουσες εισροές, δείχνουν περίπου 225.000 συνολικά στρέμματα βαμβακιού για το 2024 σε όλη την περιοχή - μια μείωση σχεδόν 6%.

Επίλογος

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, κυρίως λόγω των τρεχουσών τιμών του βαμβακιού και άλλων ανεξέλεγκτων παραγόντων της αγοράς, λίγοι ερωτηθέντες ήταν απόλυτα σίγουροι για τις προβλέψεις τους. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν θα εκπλαγούν αν δουν 9,8 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ άλλοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να δουν έως και 10,5 εκατομμύρια στρέμματα. Αυτή είναι η καλύτερη εκτίμησή μας προς το παρόν.  

Η έρευνα της Cotton Grower αντανακλά ένα στιγμιότυπο της κατάστασης της αγοράς και των επικρατουσών αντιλήψεων στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς η συγκομιδή του 2023 ολοκληρωνόταν ακόμη σε ορισμένες περιοχές. Πολλές ευχαριστίες στους καλλιεργητές, τους εκκοκκιστές, τους συμβούλους, τους ειδικούς και άλλες πηγές του κλάδου για τη συμβολή τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις