Λάθος η έγκριση χρήσης της γλυφοσάτης για άλλα δέκα χρόνια από την Ε.Ε. λέει ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας (BMEL) προχώρησε στη θέσπιση έκτακτου κανονισμού για τη γλυφοσάτη, ο οποίος θα δημοσιευθεί σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Ο κανονισμός έκτακτης ανάγκης ισχύει για έξι μήνες.

Ο Cem Özdemir, Ομοσπονδιακός Υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, δήλωσε: ″Θεωρώ ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη γλυφοσάτη μέχρι το 2033 είναι λανθασμένη και δεν θεωρώ ότι υποστηρίζεται από τις ψήφους των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η γερμανική νομοθεσία για τη φυτοπροστασία πρέπει τώρα να προσαρμοστεί, ώστε οι αγρότες να έχουν ασφάλεια σχεδιασμού και να αποτραπεί η επικείμενη βλάβη στη βιοποικιλότητα. Συνεχίζουμε τους ισχύοντες περιορισμούς στη χρήση της γλυφοσάτης, όπως η απαγόρευση της χρήσης της σε περιοχές προστασίας των υδάτων. Για το επόμενο βήμα, θα αναθεωρήσουμε το διάταγμα για την εφαρμογή της φυτοπροστασίας, σύμφωνα με τη συμφωνία του συνασπισμού.″

Το έκτακτο διάταγμα παρέχει προσωρινή νομική προστασία και ρυθμίζει προσωρινά τους υφιστάμενους περιορισμούς εφαρμογής της γλυφοσάτης. Οι αντίστοιχες κυρώσεις εξακολουθούν επίσης να ισχύουν. Σύμφωνα με το διάταγμα εφαρμογής φυτοπροστασίας, η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε την πλήρη απαγόρευση της γλυφοσάτης από την 1η Ιανουαρίου 2024, το 2021. Η εκ νέου έγκριση της δραστικής ουσίας θα καθιστούσε την εθνική απαγόρευση αντίθετη προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι προηγούμενοι περιορισμοί στη χρήση της γλυφοσάτης και οι κυρώσεις τους θα είχαν επίσης λήξει την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει τη χρήση της γλυφοσάτης για άλλα δέκα χρόνια. 

″Η γλυφοσάτη αναμφίβολα βλάπτει τη βιοποικιλότητα. Η επανέγκριση αποτελεί κακό μήνυμα για την καινοτομία. Η σύγχρονη φυτική παραγωγή και ένα ζιζανιοκτόνο που υπάρχει εδώ και σχεδόν 50 χρόνια απλά δεν συνδυάζονται. Θα ήθελα να είχα ψηφίσει ένα ξεκάθαρο "όχι" σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού μας. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με αυτό το θέμα εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κοινό μας εσωτερικό κανονισμό, η μόνη μου επιλογή στις Βρυξέλλες ήταν να απέχω. Διότι αν συμφωνείς σε κανόνες, τους τηρείς. Θα ήθελα αυτό να συμβεί με όλους τους εταίρους, σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού μας,″ δήλωσε ο Özdemir.

Για την παρακολούθηση της ρύθμισης έκτακτης ανάγκης, το BMEL συντάσσει σχέδιο τροποποίησης του διατάγματος εφαρμογής φυτοπροστασίας. ″Θέλω να συμμορφωθούμε με τη συμφωνία του συνασπισμού μας για τη γλυφοσάτη όσο το δυνατόν περισσότερο, παρά την έγκριση της ΕΕ. Πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα, ώστε να συνεχίσουμε να συγκομίζουμε ασφαλείς καλλιέργειες στο μέλλον. Πρόκειται απλώς για μια υπόθεση δημόσιας ευημερίας και καθήκον ολόκληρης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Θα εξετάσουμε άλλες επιλογές για τον αποτελεσματικό περιορισμό της χρήσης της γλυφοσάτης. Βασίζομαι στην υποστήριξη όλων των εταίρων!″ δήλωσε ο Özdemir.

Ιστορικό

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση της έγκρισης της γλυφοσάτης για άλλα δέκα χρόνια δεν έλαβε ειδική πλειοψηφία από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ή τουλάχιστον 15 κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% του πληθυσμού του μπλοκ.

Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε μόνη της την επανέγκριση. Στις 28 Νοεμβρίου 2023 δημοσίευσε τον κανονισμό για την παράταση της έγκρισης της γλυφοσάτης για δέκα χρόνια. Η δραστική ουσία είναι πλέον εγκεκριμένη σε ολόκληρη την ΕΕ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2033.

Το "Διάταγμα για την προσωρινή ρύθμιση της χρήσης ορισμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων" αναστέλλει την πλήρη απαγόρευση της χρήσης της γλυφοσάτης και αίρει τους περιορισμούς που ίσχυαν προηγουμένως.

Θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι μήνες έως τις 30 Ιουνίου 2024. Η νομική κατάσταση θα μπορούσε να προσαρμοστεί φέτος μόνο μέσω έκτακτου διατάγματος. Η προσαρμογή το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους ήταν αναγκαία λόγω της επανέγκρισης, ώστε να αποτραπεί η έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει από την Επιτροπή της ΕΕ και να αποφευχθούν αγωγές από κατασκευαστές και χρήστες σε εθνικό επίπεδο.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις